20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Татова професія та бізнес, про який він мріяв. Як живе та чим займається єдина дочка Кузьми Скрябіна
Татова професія та бізнес, про який він мріяв. Як живе та чим займається єдина дочка Кузьми Скрябіна

Татова професія та бізнес, про який він мріяв. Як живе та чим займається єдина дочка Кузьми Скрябіна

Єдиній дочці легендарного музиканта Кузьми Скрябіна – 26 років. Дев’ять з них вона живе без тата, життя якого обірвала страшна ДТП в лютому 2015 року: аварія сталася під Кривим Рогом, де позашляховик, яким керував артист, зіткнувся з вантажівкою. Від отриманих травм 46-річний музикант помер на місці.

В інтерв’ю OBOZ.UA Марія-Барбара зізналася, чи вірить у те, що загибель її тата – це фатальна випадковість, а також згадала особисті історії, які пов’язані з найріднішою їй людиною. А ще розповіла, як її родина пережила ще одну болючу трагедію – у вересні минулого року раптово пішла з життя мама Андрія Кузьменка Ольга Михайлівна.

"Вона захворіла дуже несподівано, просто в один момент, – розповідає Барбара. – І все розвивалося так блискавично, що коли забрала швидка, виявили вже і сепсис, і ниркову недостатність. Якийсь час була прикута до ліжка… Це дуже болюча для нас тема. Бабуся все своє життя була дуже активною людиною, а втратили ми її практично в один момент".

Дідусь Барбари Віктор Кузьмич залишився сам, але до рідних у столицю зі Львова переїжджати відмовляється: "Каже, що легше там, де його дім. Плюс він відновив зараз роботи з кераміки, раніше вони займалися цим разом з бабусею. Фігурним ліпленням відволікає себе від важких думок". Цікаво, що цим напрямом творчості захоплювалася свого часу дружина Кузьми Світлана Бабійчук. "Зараз не займається, однак у Львові буває дуже часто – проводить час з дідусем", – каже Барбара.

Мама Барбари за фахом художниця, дочка заслуженого майстра народної творчості України Івана Бабійчука. З Андрієм Кузьменком познайомилися ще в школі, навчалися у паралельних класах. Але розгледіли одне одного не відразу – почали зустрічатися вже студентами. Побралися в 1994 році. Від розкішного святкування відмовились, не приготували для церемонії навіть обручок. Зате після розпису сіли у "Побєду" і поїхали в Берлін. З того часу подорожі стали величезним захопленням Андрія та Світлани. Повертаючись з однієї поїздки, вже будували плани на іншу. Маленька Барбара з радістю поділяла захоплення батьків.

"Дуже яскравою емоційно видалася поїздка на Мальдіви, – згадує своє дитинство. – Ми прилетіли на крихітний острів, який можна було обійти за 10 хвилин. І коли через два дні стало трохи нудно, тато почав придумувати нам заняття: ми і на дайвінг ходили, крабів ловили (їх там дуже багато), збирали мої конструктори лего. Також дуже запам’ятала зимову подорож в Італію. Я з татом, хоч і була ще маленькою, ходила кататися на так звані чорні траси (гірські частини, які вважаються найскладнішими, спуски для дуже досвідчених гірськолижників. – Ред.). Там кілька сотень кілометрів, які на схемах позначаються чорним пунктиром, і, мені здається, що ми всі їх об’їздили. Мама з нами була також, але не кожного разу наважувалася ставати на "чорні", а ми з татом – завжди".

"Після того, як тата не стало, подорожувати стали набагато менше, – продовжує Барбара. – Протягом останніх років була пандемія, потім – війна. Стало зовсім не до поїздок. Після вторгнення ми з мамою за кордоном були лише одного разу – їздили до Праги у справах. Були там всього десять днів, але чим довше тривала поїздка, тим більше хотілося додому. В Києві постійні ракетні обстріли, а нам – туди і все. Коли проїхали кордон, аж легше дихати стало. Мені багато хто зараз каже, щоб їхали з Києва за кордон або на захід України. А мені тільки тут спокійно".

Під час повномасштабного вторгнення родина Кузьми Скрябіна перебувала в Києві. "Новина про те, що почалася велика війна, стала для мене шоком, до останнього думала, що цього не може бути, – розповідає Барбара. – Мої близькі та друзі теж були впевнені, що таке неможливо. Але тривога, як і у всіх, була. 24 лютого ми прокинулися від вибухів, ночували тоді у мами на Вітряних горах (житловий масив у Києві. – Ред.) – там було дуже гучно. У цей самий день мама з моїм чоловіком вирішили, що треба їхати до бабусі з дідусем. Я якийсь час опиралася – вважала, що вдома безпечніше. Однак згодом погодилася і почала збиратися в дорогу. Ми забрали мою однокласницю Катю з її мамою і поїхали. З Києва виїжджали майже п’ять годин. Так сталося, що навігатор повів нас через Гостомель, зверху літали гвинтокрили, все гуркотіло та вибухало – було страшно. Добиралися до Львова майже добу. Бабуся весь цей час не знаходила собі місця, постійно телефонувала".

"Ми прожили гуртом півтора місяця, – продовжує Барбара. – З одного боку, випала дуже рідкісна нагода набутися разом, а з іншого, наші душі заполонила така тривога, що через це взагалі було важко на якісь інші теми розмовляти. Всі настільки перебували в переживаннях, що неможливо було повноцінно проводити час. На початку травня приїхали до Києва. Я майже відразу повернулася на роботу".

Барбара Кузьменко працює лікаркою-дерматологинею в одному з медичних закладів столиці. І має приватний кабінет, де займається дерматологічною та косметологічною практикою.

"У дитинстві я мріяла про професію ветеринара, – пояснює, чому обрала професію медика. – А потім у мене почалися підліткові проблеми із шкірою – дуже рано, мені було всього років дев’ять. Що батьки тільки не робили, але вилікуватися не вдавалося. На жаль, не судилося нам на той час знайти лікарів, які могли б мені допомогти. Кожен тиждень мені доводилося переживати чистки обличчя, після яких потім дуже довго лікувала рубці. Пілінги, який немає в жодному міжнародному протоколі. Переливання крові, всілякі "болтушки", імуномодулятори – нічого не допомагало. Ставало все гірше".

"А потім тато знайшов лікарку в Празі, яка працювала на кафедрі дерматології в одному з дослідницьких інститутів, – продовжує Барбара. – І ми почали їздити до неї. Вона лікувала мене виключно за міжнародними протоколами, керувалася принципами доказової медицини. І в 17 років мені вдалося забути про свою проблему. Цього ж року я вступила до медичного вишу на лікаря-дерматолога. Коли нічого мені не допомагало, я дуже хотіла в цьому розібратися. І вирішила присвятити своє життя цьому покликанню ще з років 13, настільки була в цій темі".

Андрій Кузьменко свого часу теж закінчив медичний виш: "У мого тата спеціалізація "стоматолог", але насправді він дуже хотів бути хірургом. Коли я йому сказала, що мрію теж стати лікарем, він мені відповів (от прямо дослівно вам зараз процитую): "Це дуже поважно".

У робочому кабінеті лікарки Кузьменко нічого не видає зв’язку із знаменитим батьком. Барбара каже, що не всі її пацієнти знають, чия вона дочка: "І навіть ті, хто в курсі, поводяться у спілкуванні дуже стримано щодо цього всього, ніхто не просить, наприклад, щось розповісти про тата".

А от там, де працює чоловік Барбари, багато чого нагадує про Кузьму Скрябіна. Кілька років тому родина відкрила в Києві кав’ярню-пекарню за франшизою Lviv croissants, що розташована біля станції метро "Політехнічний інститут". Барбара каже, що колись це була мрія її батька. Він розповідав рідним про ідею створити місце, куди могли б приходити його прихильники, ділитися емоціями.

"Сюди приходять люди, які живуть поряд, і ті, хто проходить повз та заглядає, бо цікаво. Але й прихильники тата теж часто відвідують заклад – нас дуже це тішить", – зізнається Барбара.

На стінах кав’ярні розвішано фотографії Кузьми Скрябіна та цитати з композиції "Місця щасливих людей", лунають пісні легендарного виконавця.

Барбара зізнається, що вдома теж любить передивлятися хроніку із сімейного архіву: "Нещодавно дивилася відео, де тато говорить про війну. І хоч це був запис початку 2014 року, ті слова – це те саме, що я думаю зараз. Виходить, він тоді знав, що буде. Застерігав, що то "не АТО йде, а вже справжня війна"… Але чесно зізнаюся, бувають моменти, коли мені дуже тяжко відкривати сімейні альбоми. Втрата тата – це біль, який не проходить, незважаючи на те, що минули роки".

"Кожен рік друге лютого – це дуже непростий день для нас усіх, – продовжує наша співбесідниця. – У думках починаєш повертатися до того страшного дня, коли сталася трагедія. Я стараюся зранку піти в церкву, щоб побути там наодинці зі своїми думками, із собою. За можливості збираємося родиною. До пандемії ходили до церкви, що розташована поруч з будинком бабусі та дідуся. Там проводилася заупокійна служба. А звідти йшли на цвинтар… Знаєте, я не можу сказати, що в татів день народження нам всім хоч трохи легше – все одно важко".

Барбара каже, що досі зберігає подарунки, які їй дарував тато: "Колекції конструкторів лего (свого часу я дуже цим захоплювалася). А ще в мене є парфуми, які він мені колись подарував. Я відкрила флакон, але не користуюся ним – зберігаю як пам'ять. Він купував мені багато чого без мене, сам, і завжди вгадував – і за вподобаннями, і за розміром".

В одному з інтерв’ю Барбара зізналася, що скільки би часу тато не проводив з нею в дитинстві, їй весь час здавалося, що цього замало. "Постійно хотілося більше, – каже зараз. – З одного боку, я розуміла, що він дуже зайнятий, але, з іншого, мріяла, що таки цієї зайнятості стане менше, а для мене – часу більше. Хоча він дуже старався не обділяти нас з мамою увагою. Коли мав вихідні, разом їхали на спорт – теніс або сквош – дуже це любив. А вечорами, якщо виходило побути разом, дивилися втрьох серіали. Причому далеко не для мого віку, наприклад, "Втеча з в’язниці" або "Залишитися в живих". Це картини, погодьтеся, зовсім не для дітей. Ми завжди з батьками були дуже близькими, довіряли одне одному безмежно. Зараз такий зв'язок залишається в мене з мамою".

– Барбаро, в одному з інтерв’ю мама розповідала, що після смерті тата стикнулася з історіями, які інакше, як містичними, не назвеш. Зокрема, розповідала про колекційні іграшкові автівки тата, які одного ранку застала з відкритими дверцятами – всі до однієї. А іншого разу фотографії, які висять на стіні в його кабінеті, за її словами, були повернуті на косу лінію. З вами щось ставалося подібне?

– Знаєте, я стараюся в містику не сильно заглиблюватися, бо потім дуже недобре почуваюсь. І починаю щось подібне бачити всюди.

– Ваша бабуся неодноразово публічно заявляла, що не вірить у те, що трагедія, яка сталася з її сином, – це випадковість. А ви якої думки про це?

– Я вважаю, те, що сталося з моїм татом, – це фатальна випадковість. Ми з бабусею про це не говорили, я їй ніколи не озвучувала свою версію. Просто кожен з нас має свою думку про те, що відбулося 2 лютого 2015 року.

За словами Барбари, серед багатьох друзів та колег тата є два виконавці, яким вона може спокійно зателефонувати в разі необхідності. Це Михайло Хома і Тарас Тополя. "Дзідзьо і мій тато – з одного містечка. Тато свого часу допомагав йому створювати сценічний образ, написав для його гурту кілька пісень". До речі, коли дочка Кузьми виходила заміж, Михайло Хома допомагав молодятам з організацією весілля.

Зі своїм майбутнім чоловіком Барбара познайомилася в соцмережах, хоча на той час вони вчилися в одному університеті. Коли мова зайшла про одруження, мама дівчини підтримала закоханих: "Вона була тільки "за". Сказала, що це мій вибір, і вона щиро підтримує мене в моєму рішенні. У мами дуже гарні стосунки з моїм чоловіком Віктором".

Подружжя в шлюбі вже п’ять років. Мають собаку Мішу породи шиба-іну, яку дуже люблять. Барбару та Віктора оточують чимало друзів. "Я маю вже чотирьох похресників, ось скоро буду хрестити п’яту дитину, – перераховує Барбара. – Досить часто бачимося з кумами, особливо з тими, хто живе в Києві". Своє материнство, зізнається, поки вирішили з чоловіком відкласти через війну.

Також читайте на OBOZ.UA, куди зникла і де зараз живе акторка Даша Волга, яка зустріла вторгнення в Москві, куди приїхала по російський паспорт.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом