Для України 164 виші — надто багато. Стало відомо, скільки їх залишиться після реформи
Для України 164 виші — надто багато. Стало відомо, скільки їх залишиться після реформи

Для України 164 виші — надто багато. Стало відомо, скільки їх залишиться після реформи

Незабаром українські ВНЗ мають конкурувати із західними

В Україні після укрупнення хочуть залишити близько 100 ВНЗ із 164. Цю програму вже обговорили на засіданні "Союзу ректорів вищих навчальних закладів України" за участю міністра освіти Оксена Лісового.

Про це повідомив у Facebook ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський. За його словами, у 2024 році можуть об’єднати ВНЗ у Дніпрі, Миколаєві, Одесі, Харкові, Кривому Розі, Львові, Житомирі, Луцьку, Кам’янці-Подільському, Рівному та Умані.

Зокрема, влада хоче об’єднувати навчальні заклади, в яких навчаються менше п’яти тисяч студентів.

Насамперед йдеться про приєднання "галузевих" ВНЗ, які перестали бути такими, до класичних, політехнічних, технологічних. Класичні заклади посилять соціально-гуманітарними, педагогічними та природними. Політехнічні — технічними та будівельними. А технологічні — аграрними, харчовими та ветеринарними.

Передбачається, що за перші півроку вони отримають по 1,5 млн. доларів інвестицій.

Потім планують формувати укрупнені інноваційні центри. Вони отримають інвестиції до 5 млн доларів.

Крім того, заступник міністра освіти та науки України Михайло Вінницький запропонував у містах із населенням від 100 до 350 тисяч осіб залишити не більше двох вишів.

"У містах з кількістю жителів понад 350 тисяч може формуватися мережа вишів, яка передбачає заклади трьох типів: навчальні інститути, які мають тісний зв’язок із роботодавцем, дослідницькі університети та міжгалузеві (світоглядні) або спеціалізовані (наприклад, музичні) академії", — вважає Вінницький.

У навчальних закладах, крім містоутворюючих та спеціалізованих академій, має бути не менше ніж п’ять тисяч студентів денної форми навчання.

"Наша мета — середня кількість студентів в одному виші України на рівні 10 тисяч. Зараз у закладах МОН середня кількість — 6 648. Є й такі, які мають понад 25 тисяч студентів, але середня цифра надто низька, що негативно впливає на можливості вибору дисциплін студентами і розпорошує цінний людський та матеріальний ресурс", — сказав Вінницький.

Раніше "Телеграф" писав, що у 2023 році кількість абітурієнтів впала на 20%. Не дивно, адже мільйони українців після 24 лютого 2022 року виїхали за кордон. Бізнес Телеграф з’ясував, як війна вплинула регіональну структуру попиту.

Источник материала
Поделиться сюжетом