Імпорт добрив скоротився на чверть через проблеми на кордоні
Імпорт добрив скоротився на чверть через проблеми на кордоні

Імпорт добрив скоротився на чверть через проблеми на кордоні

Обсяг імпорту добрив до України у січні 2024 року склав 89 тис. т, що на 24,5% менше, ніж 2023 року.

Про це повідомляє «Інфоіндустрія».

«За даними Митної служби України, загальний імпорт добрив істотно скоротився. Трейдери вважають, що як мінімум 100-110 тис. т товару вже прямувало до країни, але через перевірки митних органів та взяття добрив на аналіз процедури значно затягувались, і в результаті є вантажі, що простояли на митниці по три тижні, що істотно вдарило по гаманцям імпортерів», — пояснюють аналітики і визнають, що багато імпортерів встигли продати цей товар аграріям.

Водночас окремі трейдери були змушені тримати свої партії добрив на митних терміналах у Польщі. Це великий обсяг товару, який буде фактично оформлений вже в лютому.

Лідером за постачаннями добрив до України залишається Болгарія, з якої завезли 30,7 тис. т продукції. З Польщі завезли 22,9 тис. т добрив, з Азербайджану — 14,5 тис. т.

«У структурі імпорту збільшилась частка азотно-фосфорних та трикомпонентних добрив, що не може не тішити, адже провал у споживанні цих добрив трикратний», — констатують аналітики. 

Ситуація з виробництвом протилежна — має місце збільшення обсягів виробництва на 49% від заводів Ostchem, але незначне скорочення — 7% — від інших виробників. Загальне виробництво добрив склало біля 197 тис. т.

«Загалом у січні на ринок України поступило біля 290 тис. т добрив усіх видів», — підрахували фахівці.

Источник материала
loader
loader