Справа щодо Коломойського є "низькопробним спектаклем", за який доводиться платити податками, – Голобуцький
Справа щодо Коломойського є "низькопробним спектаклем", за який доводиться платити податками, – Голобуцький

Справа щодо Коломойського є "низькопробним спектаклем", за який доводиться платити податками, – Голобуцький

14 і 15 лютого суд продовжить розгляд двох справ, у яких фігурує бізнесмен Ігор Коломойський: перша стосується позбавлення його громадянства, друга — "Приватбанку". Втім, у обох справах експерти вказують на "ляпи", які зрештою можуть звести їх нанівець.

Про це у своєму блозі на "Телеграф"  пише політолог Олексій Голобуцький. Він зазначає: перебіг розслідування формує враження, ніби "все спеціально робилось з прицілом на максимальну вразливість перед нормальним судовим процесом".

Голобуцький нагадує: Конституція забороняє позбавляти громадянства України. Тож владі слід було би спершу змінити цей момент у основному законі.

"Адвокати завтра розкатають державу (нас, фактично) простим посиланням на ст.25 Конституції. "Громадянин України не може бути позбавлений громадянства". А Конституція в нас – Закон прямої дії, що має найвищу юридичну силу. Це варто нагадати суддям, адвокатам, юристам офісу і народним депутатам України: Конституція – це Основний закон України. Конституція забороняє відбирати громадянство у громадянина. Крапка", - зазначив Голобуцький.

Цю справу політолог назвав "низькопробним спектаклем" за гроші платників податків.

Провалом, вважає експерт, закінчиться і справа "Привату". Свій прогноз він обґрунтовує висновками експертів, за якими через транзакції Коломойського цей банк "не втратив жодної копійки".

"Взагалі, як виявляється, вся оця величезна конструкція "справ проти Коломойського" на майже 6 мільярдів будована на двох свідченнях працівників найнижчої ланки: касирки й інкасатора. Не на свідченнях аудиторів... не на свідченнях менеджменту, не на свідченнях представників спостережної ради. Переміщення (і зникнення?) 6 мільярдів готівки – 12 вантажівок – "помітили" тільки касирка і інкасатор. В решти всі цифри зійшлись і сходились 10 років поспіль. Досі сходяться", — підкреслює Голобуцький.

Ще більше ускладнюють справу порушення процедури. Після того, як "відпала" перша підозра, за якою Коломойського помістили під варту, апеляційна інстанція мала випустити бізнесмена з СІЗО. Далі ж події мали розгортатися за схемою: вручення другої підозри — передача справи до суду першої інстанції — обрання нового запобіжного заходу.

"Але апеляція цю стадію перескочила. Нащо тих зайвих тілозрушень?" — іронізує експерт.

Він певен: у разі фіаско зі справою "Привату" українцям запропонують ще одну, пов’язану з "Укрнафтою" - з повторенням усіх помилок уже існуючих справ.

При цьому на кону — імідж України на світовій арені та збитки для бюджету. Адже Коломойський напевно звернеться до Європейського суду з прав людини — і ймовірно виграє.

"А подавався ж увесь цей цирк спочатку як "можливість повернути державі величезні кошти, багатомільярдний дохід – щойно суд легко доведе провину!". Натомість маємо вже десятки мільйонів чистих видатків. Тоді матимем чисті збитки", - каже він.

Нагадаємо, раніше Олексій Голобуцький вже пояснював, скільки грошей було витрачено на команду, що займалася справою Ігоря Коломойського, і чому вони були "спущені" дарма.

Источник материала
Поделиться сюжетом