Умовно засуджені ухилянти надалі підлягають мобілізації – Нацполіція
Умовно засуджені ухилянти надалі підлягають мобілізації – Нацполіція

Умовно засуджені ухилянти надалі підлягають мобілізації – Нацполіція

Військовозобов’язані чоловіки, які отримали умовні терміни покарання за ухилення від військової служби, надалі можуть підлягати мобілізації в Україні. За повторне порушення ухилянт може отримати реальний термін покарання.

Про це заявив перший заступник очільника Національної поліції – керівник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе в інтерв’ю українським журналістам.

Чи мобілізують умовно засуджених

– Вони (умовно засуджені люди, – Ред.) надалі підлягають мобілізації. Умовний термін більше про те, що якщо людина вчинить повторно те саме, тоді вже буде реальний термін, – стверджує представник Нацполіції.

На запитання журналіста, чи можуть одразу служити люди, проти яких винесено вироки, чи повинні чекати, він звернув увагу, що це залежить від того, як у рішенні суду прописано відбування умовного терміну.

Зараз дивляться

– Я думаю, що під час винесення рішення суд керується тим, що це потенційний військовий ЗСУ. І виносить рішення так, щоб була можливість все ж таки служити, – наголосив заступник глави Нацполіції.

Цуцкірідзе стверджує, що наявність досудового розслідування та оголошення підозри – це не привід ухилятися від служби. Все залежить від того, який запобіжний захід обрано на час розслідування. Якщо людину не обмежували в пересуванні, тоді вона може служити, вважає представник Нацполіції.

За останніми даними, в Україні розслідується близько 9,4 тис. проваджень, які стосуються ухилення від мобілізації, з яких близько 2,6 тис. справ врешті скерували до суду. У 2022 році винесено лише 250 вироків, а в 2023 році – близько 300 вироків, зазначив Цуцкірідзе.

Теги по теме
Нацполиция
Источник материала
Поделиться сюжетом