У Берліні вдруге відкрили «Café Київ»
У Берліні вдруге відкрили «Café Київ»

У Берліні вдруге відкрили «Café Київ»

Берлін твердо стоїть на боці Києва та пишається партнерством зі столицею України.

Про це сказав на відкритті заходу «Café Київ» у Берліні 19 лютого бургомістр Берліна Кай Вегнер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Мер нагадав, що минулого року Берлін уклав угоду про партнерство з Києвом, це «найновітніше» партнерство для столиці ФРН.

Кай Вегнер

«Це сильний сигнал. Місто свободи - Берлін - уклав таке партнерства з Києвом, який буде містом свободи. Ми будуємо міст свободи. Але для цього маємо докласти зусиль, не лише говорити, але потужно допомогти українцям у їх захисті», - сказав політик, додавши, що німецькі та європейські партнери не можуть залишатися мовчазними, коли по сусідству з ними точиться така жорстока війна. 

Вегнер назвав захід «Café Київ» більш ніж політичною конференцією, але справжнім святом, яке допоможе німцям та іншим гостям ще краще зрозуміти Україну. 

Він також поінформував, що наразі в Берліні мешкають 65 тисяч українців, які знайшли захист від війни, та запевнив, що Берлін твердо стоїть на боці України. 

Норберт Ламмерт, президент Фонду Конрада Аденауера, який є організатором заходу, поставив питання: чи робить Німеччина, Захід достатньо для допомоги Україні? «Відповідь очевидна – ні», - відповів він сам на своє запитання.

Норберт Ламмерт

«Перемога в цій війні не лише в інтересах України, але всіх нас, європейців, в інтересах безпекового порядку на континенті», - підкреслив очільник Фонду.

Він повідомив Укрінформу, що заявки на участь і відвідування заходу подали майже 7 тисяч людей (минулого року перший «випуск» відвідали понад 3 тисячі), та вдвічі більше партнерів – майже 70 (минулого року було 30). У рамках заходу відбудеться понад 120 різних активностей.

На церемонії відкриття виступив музичний колектив SoloWay.

У Берліні вдруге відкрили «Café Київ» / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Посол України у ФРН Олексій Макеєв запропонував заснувати «Café Київ» у Берліні на постійній основі, бажано – на місці нинішнього кафе та ресторану «Москва» (де захід «Café Київ» було проведено минулого року). «Москва» - це столиця країни, яка несе руйнування та страждання, підкреслив дипломат.

Олексій Макеєв

Протягом цілого дня на майданчиках в кінотеатрі Colosseum, які перейменували на цей день на назви українських міст, у тому числі тимчасово окупованих, пройдуть найрізноманітніші заходи: кілька політичних дискусій, майстер-класи, художні інсталяції, музичні номери та кулінарні демонстрації, презентація українських модних брендів тощо. Заплановані покази кінострічок, включаючи «Мавку» та «20 днів у Маріуполі», який отримав премію BAFTA; європейська прем’єра документальної стрічки «Міста та їх герої».

Участь у заходах беруть відомі німецькі експерти та українські учасники.

Теги по теме
Киев
Источник материала
Поделиться сюжетом