19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Переговори про вступ до ЄС: посол Ченцов каже, що Україна - на фінішній прямій
Переговори про вступ до ЄС: посол Ченцов каже, що Україна - на фінішній прямій

Переговори про вступ до ЄС: посол Ченцов каже, що Україна - на фінішній прямій

Україна працює з Європейською комісією та державами-членами відповідно до плану, погодженого в грудні: перебуває на фінішній прямій у втіленні чотирьох рекомендацій та почала перший етап скринінгу законодавства.

Про це у коментарі Укрінформу заявив представник України при ЄС Всеволод Ченцов.

“Наразі ми працюємо з Європейською комісією і державами-членами відповідно до плану, який був погоджений у грудні. Тобто ми виконуємо свою роботу, ці завдання, які були визначені, – чотири кроки. Ми на фінішній прямій знаходимося. Після цього комісія має представити звіт. За нашою інформацією, якщо все вчасно буде виконано з нашого боку – а ми з цього виходимо – то на початку березня комісія зможе представити цей звіт”, – сказав він.

Ченцов повідомив, що Україна розраховує, що держави-члени ЄС матимуть достатньо часу, щоб оцінити звіт Єврокомісії та ухвалити рішення про скликання першої міжурядової конференції і початку більш інтенсивного другого етапу скринінгу. За словами дипломата, держава вже почала перший етап скринінгу і сьогодні відбувається робота по лінії Міністерства юстиції.

Представник України зауважив, що переговорна рамка є парафією суто Європейської комісії й Україна розраховує, що все відбудеться вчасно.

“Березень був озвучений відносно двох питань: і представлення звіту, і підготовки рамки. Тому найближчим часом, я думаю, Європейська комісія в особі її президента зможе безпосередньо керівництву нашої держави пояснити, як це буде відбуватися”, – наголосив дипломат, додавши, що станом на сьогодні немає жодних підстав сумніватися у чинності досягнутих раніше домовленостей.

Як повідомлялося, 14 грудня 2023 року під час саміту в Брюсселі лідери країн ЄС ухвалили історичне рішення розпочати переговори про членство з Україною і Молдовою. Тоді Європейська рада доручила Єврокомісії підготувати рамкові умови для початку переговорів з Україною, на підставі аналізу виконання Україною рекомендацій, що були представлені Єврокомісією для України у цьогорічній доповіді щодо розширення ЄС.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн переконана, що рамкові умови для переговорів з Україною про вступ будуть готові на початку літа.

Теги по теме
Украина Евросоюз
Источник материала
Поделиться сюжетом