Систему освітніх грантів в Україні розширять: хто ще зможе претендувати на оплату навчання
Систему освітніх грантів в Україні розширять: хто ще зможе претендувати на оплату навчання

Систему освітніх грантів в Україні розширять: хто ще зможе претендувати на оплату навчання

Міністерство освіти та науки України планує розширити систему грантів на навчання на інші рівні. Зокрема, вже у 2024 році, планується, що допомогу від держави зможуть отримувати вступники на бакалаврат. Наступного року такі зміни мають торкнутися вже й магістрів.

МОН презентувало плани щодо здобуття освіти вступниками у найближчі роки. Документ опублікував ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський. Система надання грантів на навчання буде запроваджуватися у разі ухвалення відповідних законодавчих змін. 

У 2026 році Міносвіти планує перевести на нову систему державного замовлення фахових молодших бакалаврів, які вступатимуть на основі повної загальної середньої освіти або кваліфікованого робітника. У той же час для бакалаврів та магістрів зʼявляться нові кредити.

У 2027 році вступити за допомогою гранту або на бюджетну форму зможуть фахові молодші бакалаври, які планують вчитись після здобуття базової освіти.

Нагадаємо, Міносвіти підрахувало, що у 2024 році 58 тисяч вступників зможуть отримати гранти на освіту. 100% фінансування планується надати майже 49 тисячам абітурієнтів. Крім того освітнє відомство планує, що кількість студентів, які зможуть отримати допомогу від держави збільшиться на майже 30 тисяч осіб.

Попередньо, комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій у першому читанні підтримав законопроєкт щодо модернізації системи вищої освіти. Це поки перший крок, але якщо закон буде підтримано в цілому, то вже з вересня 2024 року випускники зможуть отримувати гранти на навчання.

Раніше OBOZ.UA розповідав, в електронному кабінеті вступника у 2024 абітурієнти зможуть вибирати спеціальність державного замовлення або грант для сплати за навчання.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом