ЕКЗ під загрозою: суд у США постановив, що заморожені ембріони це живі істоти
ЕКЗ під загрозою: суд у США постановив, що заморожені ембріони це живі істоти

ЕКЗ під загрозою: суд у США постановив, що заморожені ембріони це живі істоти

Верховний суд штату Алабама у США ухвалив перше у своєму роді рішення про те, що заморожені ембріони, які використовують у процедурі ЕКЗ, це по суті живі істоти.

Як результат, Університет Алабами призупинив програму ЕКЗ, заявивши, що після такого вердикту лікарі та пацієнти можуть бути піддані кримінальним переслідуванням.

– Це рішення матиме серйозні наслідки для людей, які бажають провести екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) або інші допоміжні репродуктивні технології, – йдеться в повідомленні.

Що таке ЕКЗ

Зазвичай під час ЕКЗ медичні працівники вводять пацієнтці ліки, що стимулюють яєчники виробляти кілька яйцеклітин. Потім ці яйцеклітини витягуються, запліднюються спермою для створення ембріонів, а потім або імплантуються в матку пацієнтки, або заморожуються для майбутнього використання.

Зараз дивляться

Суть позовів

Повідомляється, що рішення суду стало результатом кількох позовів. Так, в одному з них пацієнтка Центру репродуктивної медицини стверджує, що мінусові температури, за яких зберігалися ембріони, обпекли їй руку, і вона впустила ембріони на підлогу, убивши їх.

Ще три пари, які втратили заморожені запліднені яйцеклітини, подали до суду за неправомірну смерть ембріонів поза маткою.

Рішення суду

Суддя Верховного суду Алабами Джей Мітчелл наполягав на тому, що ембріони захищені чинним законодавством штату. За його словами, закон про неправомірну смерть неповнолітнього застосовується до всіх не народжених дітей, незалежно від їхнього місцезнаходження.

Після цього рішення пацієнти з Алабами, які бажають стати батьками, висловили занепокоєння з приводу своїх перспектив стати батьками. На їхню думку, саме вони, а не Верховний суд, мають ухвалювати рішення про те, що робити із замороженими ембріонами.

Теги по теме
США Закон беременность
Источник материала
Поделиться сюжетом