Недосконала процедура мобілізації може залишити українських бійців без фінансування, – Гайдай
Недосконала процедура мобілізації може залишити українських бійців без фінансування, – Гайдай

Недосконала процедура мобілізації може залишити українських бійців без фінансування, – Гайдай

Для того, щоб перемогти у війні, Україна має передусім мобілізувати економіку і наповнити бюджет для забезпечення нашої оборони. Для цього необхідно провести податкову реформу, зняти з економіки податковий та адміністративний тиск, припинити мобілізацію чоловіків з виробничих підприємств, та провести аудит в лавах ЗСУ: там сотні тисяч військових, які жодного разу не були у зоні бойових дій.

Про це заявив політтехнолог, директор зі стратегічного планування агенції "Гайдай.Ком" Сергій Гайдай.

"Економічне бронювання повинно бути для всіх, хто працює в реальному, а не в бюджетному, секторі і платить податки. Тоді ніхто не ховатиметься, ризикуючи бути спійманим на вулиці і відправленим на фронт. Потрібно розуміти: бюджет України наповнює лише бізнес. А податки із зарплат держслужбовців – це просто перекладання грошей із кишені в кишеню, адже по факту їхні зарплати – це видаткова стаття для бюджету. Це стосується суддів, прокурорів, заступників мерів та інших отримувачів шалених зарплат із бюджету – вони не мають права під час війни отримувати більше, ніж військовослужбовець у тилу, я вже не кажу про передову", – наголосив Гайдай. 

Він акцентував: кожне підприємство – це складна система взаємодії, яка за правильної організації створює додану вартість для суспільства, забезпечує добробут власних працівників, а також працівників суміжних сфер. Адже, ідучи з роботи, цей працівник заходить до магазину, кафе та перукарні, купує речі та продукти, і так він надає роботу та прибуток іншим бізнесам.

"Саме наші підприємства наповнюють бюджет, Пенсійний фонд та золотовалютні резерви. Ця система вибудовувалася понад 30 років. Зруйнувати її дуже просто – треба мобілізувати працівників до війська та додатково обкласти податками. Але економіка тут дуже прозора: мінус одне підприємство, яке зупиниться через брак робітників, – це мінус одна бригада, яку це підприємство утримує на свої податки. Саме тому критично важливо не допустити зупинок підприємств", – впевнений Гайдай. 

Ідею з економічним бронюванням українців з зарплатами понад 35 тис. грн експерт вважає абсурдною – адже якщо підприємства будуть змушені платити за працівників, вони стануть збитковими, закриються, і держава втратить набагато більше.

"Дайте можливість підприємствам працювати, а натомість наведіть лад у витратах державного та місцевого бюджетів. Приберіть статті, які не наближають перемогу (плитка, дерева, футбольні поля), оптимізуйте зарплати чиновників, відправте до війська тилових силовиків, які складали присягу, та непотрібних у воєнний час чиновників, проведіть повний аудит ЗСУ – там тиловиків в рази більше за воїнів, адже частина з них виконує цивільні функції. І, нарешті, головне: захистіть права бійців. Дайте можливість скаржитися на неадекватних командирів, покажіть, що життя і права солдата важливі. І переходьте до вербування", – резюмував експерт.

Источник материала
Поделиться сюжетом