Оселедець, печінка, кава: дієтолог про деякі небезпечні продукти в раціоні вагітних
Оселедець, печінка, кава: дієтолог про деякі небезпечні продукти в раціоні вагітних

Оселедець, печінка, кава: дієтолог про деякі небезпечні продукти в раціоні вагітних

Лікарка-дієтолог на майданчику популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе пояснила, на які продукти в раціоні вагітної слід звернути особливу увагу.

Поняття спеціальної дієти

– У сучасній доказовій медицині немає такого поняття як спеціальна дієта для жінки, яка готується стати мамою або годує грудьми, – каже лікарка.

За словами дієтологині, якщо зазирнути в міжнародні рекомендації з харчування для вагітної, то там можна побачити основи збалансованого харчування, яких слід дотримуватися всім людям у будь-який період життя.

Зараз дивляться

Не тільки користь, а й безпека

Тетяна Лакуста зазначає, що деякі продукти можуть містити збудників інфекційних хвороб і токсини, які можуть впливати на плід, вагітність або спричинити хворобу.

Тому, за словами медика, потрібно звертати увагу на харчову безпечність продуктів. Наприклад, мариновані, напівсирі, копчене м’ясо та птицю замініть термічно обробленими. Це стосується і напівсирих або напівготових морепродуктів (суші та роли, креветки, молюски, морська капуста).

Оселедець і червона риба

Одне з найпоширеніших запитань вагітних: чи можна їсти малосолону рибу, наприклад, оселедець, або червону рибу, зокрема, у складі суші чи ролів.

В Управлінні з контролю якості харчових продуктів і медикаментів США (FDA) зазначають, що заморожування риби до -20°C протягом семи днів вбиває паразитів.

Тож, якщо є непереборне бажання поласувати слабосоленою рибою або стравами з нею, це слід робити в домашніх умовах тільки після заморожування сировини.

Також експерти рекомендують відмовитися від певних видів риби, які можуть містити високі рівні важких металів: королівської скумбрії, акули, великоокого тунця, марліна та інших.

Печінка

Ще один клас продуктів, яких вагітним краще уникати, це їжа з високим вмістом вітаміну А. Відомо, що надлишок цієї сполуки чинить тератогенний вплив, тобто порушує розвиток плода, сприяє формуванню вроджених вад, затримці у фізичному та інтелектуальному розвитку.

Серед таких продуктів із високим вмістом вітаміну А печінка курки, яловичина, свинина, кролятина, печінкові паштети, зокрема вегетаріанські, фуагра.

Чи потрібно відмовлятися від кави

Як пояснила дієтологиня, вагітним жінкам рекомендують зменшити споживання кофеїну до 200 мг/добу. Для наочності чашка розчинної кави містить 100 мг кофеїну, фільтр-кави – 140 мг, чорного або зеленого чаю – 75 мг.

Теги по теме
беременность
Источник материала
Поделиться сюжетом