У Ходжали виявлено чергове масове поховання, - ЗМІ
У Ходжали виявлено чергове масове поховання, - ЗМІ

У Ходжали виявлено чергове масове поховання, - ЗМІ

У Ходжалинському районі на південному заході Азербайджану під час проведення будівельних робіт виявлено чергове масове поховання.

Як повідомляє видання Report, під час прокладання водопровідно-каналізаційної системи на території району виявлено людські рештки та різні предмети одягу. Припускають, що більша частина решток належала жінкам і дітям.

Що таке "Ходжалинська різанина"

Ходжалинська трагедія - це одна з найстрашніших подій під час конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, що спалахнув 1988 року і тривав до початку 1990-х. Трагедія сталася 25-26 лютого 1992 року в місті Ходжали (або Ходжалі), розташованому в Карабаському регіоні Азербайджану.

У той момент Ходжалі перебував під облогою збройних сил Нагірного Карабаху, підтримуваних вірменськими збройними силами. На той момент у місті перебували азербайджанські біженці, які живуть у школах та інших громадських будівлях.

Вночі 25 лютого 1992 року вірменські збройні сили атакували Ходжалі. Свідчення очевидців і тих, хто вижив, свідчать про те, що сталася масова різанина. Біженців атакували з землі та повітря. Людей вбивали на місці, багато хто намагався втекти, але багатьох із них також було вбито. Жертвами стали мирні жителі, включно з жінками, дітьми та людьми похилого віку. Серед методів вбивства були розстріли, зґвалтування, обезголовлення та інші форми жахливого насильства. Місто було повністю зруйноване.

Точна кількість жертв Ходжалинської трагедії залишається предметом суперечок, але згідно з офіційними цифрами, загинули від 400 до 600 осіб, включно з жінками і дітьми, а тисячі залишилися бездомними.

Ця трагедія сильно вплинула на обстановку в регіоні, посиливши конфлікт і зміцнивши ворожість між азербайджанськими та вірменськими громадами. Сьогодні вона залишається однією з найбільш обговорюваних і важливих частин історії конфлікту в Нагірному Карабасі.

Під час Ходжалинської різанини були грубо порушені Женевські конвенції "Про захист жертв війни", а також "Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього", "Проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання", "Про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", "Про права дитини", а також положення міжнародних пактів "Про громадянські та політичні права", "Про економічні, соціальні та культурні права", зокрема, право людей на життя.

Дана подія в ряді джерел характеризується як найбільше і найжорстокіше кровопролиття за час Карабаської війни, в азербайджанських джерелах ці події також іменуються Ходжалинською трагедією.

Теги по теме
Азербайджан
Источник материала
Поделиться сюжетом