Два роки війни, безпекові угоди з Італією та Канадою: головні події 24 лютого
Два роки війни, безпекові угоди з Італією та Канадою: головні події 24 лютого

Два роки війни, безпекові угоди з Італією та Канадою: головні події 24 лютого

24 лютого, у день, коли відзначається два роки війни в Україні, до України прибули партнери. Зокрема, до столиці завітали прем’єрка Італії та очільниця G7 Джорджа Мелоні, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, прем’єр Бельгії, який головує у Європейській раді Александр де Кроо.

Подією дня стало підписання Україною безпекових угод одразу з двома країнами – Італією та Канадою.

Крім того, Австралія ввела санкції 55 громадянам РФ, а також запровадила фінансові обмеження щодо 37 компаній. До списку потрапили і зірки російської сцени.

Зараз дивляться
  • Друга річниця війни в Україні
  • Підписання безпекових угод
  • Заяви щодо снарядів для України
  • Австралія ввела санкції проти РФ
  • Удар по НЛМК у Липецьку

Що відбулося в Україні та світі за добу 24 лютого 2024 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Друга річниця війни в Україні

24 лютого – друга річниця повномасштабної війни Росії проти України. У цей день до Києва прибули важливі гості, аби особисто висловити підтримку українців у протистояні проти російської агресії та зробити важливі кроки для зміцнення обороноздатності нашої країни.

Вранці до столиці прибула очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Фото: Ursula von der Leyen

Під час свого візиту очільниця Єврокомісії зробила декілька важливих заяв, зокрема про відкриття іноваційного оборонного офісу у Києві.

– У майбутньому Україна повинна мати здатність захищатися і відбивати майбутні напади з боку Росії. Це дуже важливо для вашої безпеки і для безпеки Європи загалом. Ми хочемо зміцнити оборонні потужності України так само, як і частину наших власних. Ось чому розробляємо нову стратегію оборонної промисловості, яку представимо за три тижні, – розповіла вона.

Також повідомила, що у березні Україна отримає переговорну рамку для вступу в ЄС.

Крім того, у другу річницю повномасштабної війни в Україну завітав колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Фото: Boris Johnson

– Спостерігаючи незламну мужність українців, я не сумніваюся, що вони переможуть і витіснять сили Путіна. За умови, що ми надамо військову, політичну та економічну допомогу, якої Україна потребує, – зазначив Борис Джонсон.

Також до Києва завітала прем’єрка Італії та очільниця G7 Джорджа Мелоні, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та прем’єр Бельгії, який головує у Європейській раді Александр де Кроо.

Через роковини вторгнення . Йдеться про КПП Зосин – Устилуг.

– Протягом 24 лютого пропуск вантажних і легкових транспортних засобів у вказаному пункті перетину здійснюється за встановленим порядком на вʼїзд та виїзд, – йдеться у повідомленні Держприкордслужби.

Біля решти КПП на українсько-польському кордоні поляки продовжують обмеження руху вантажних транспортних засобів.

Підписання безпекових угод

Україна підписала безпекову угоду з Італією.

– Важливим результатом сьогоднішньої стало підписання двосторонньої безпекової угоди. Цей документ закладає міцну основу для тривалого безпекового партнерства між Україною та Італією, – повідомив президент України Володимир Зеленський.

До того ж, Україна та Італія обговорили й подальшу підтримку України в контексті головування Італії в G7.

Згодом стало відомо про підписання угоди про гарантії безпеки між Україною та Канадою.

– Сьогодні Україна точно сильніша, ніж два роки тому. Сьогодні ми підписали ще одну безпекову угоду, яка зміцнює позиції нашого народу і особливо наших воїнів. Це потужне та вчасне рішення, яке є важливим внеском у посилення нашої стійкості, – повідомив глава держави.

Фото: ОП

Зокрема Угодою передбачено виділення Канадою у 2024 році понад 3 млрд канадських доларів макрофінансової та оборонної допомоги Україні.

Що ще передбачає підписана угода, читайте за .

Заяви щодо снарядів для України

Велика для України.

Протягом року Британія планує витратити 245 млн фунтів стерлінгів (приблизно $310 млн) на придбання та розвиток ланцюгів постачання для виготовлення артилерійських боєприпасів для України.

– Україна особливо відзначилася високоефективним використанням своєї артилерії для ведення контрбатарейного вогню – з використанням безпілотників і радіолокаційних систем, наданих Британією, для швидкого виявлення місць розташування активної артилерії РФ і швидкого відкриття вогню у відповідь задля її знищення, – йдеться у повідомленні британського уряду.

Крім того, міністр закордонних справ заявив, що Євросоюз планує надати Україні майже 170 тис. артилерійських снарядів до кінця березня та працює над збільшенням постачань.

– ЄС ухвалив історичні рішення щодо надання зброї Україні, запровадження санкцій проти Росії, початку переговорів про вступ до Євросоюзу та підтримки Формули миру Володимира Зеленського. Попереду ще багато поліпшень і рішень, тож ми працюємо разом, щоб забезпечити їхнє якнайшвидше ухвалення, – написав дипломат у мережі Х.

Австралія ввела санкції проти РФ

Міністерство закордонних справ Австралії запровадило санкції проти фізичних і юридичних осіб із Росії. Відомство заборонило в’їзд до країни 55 громадянам РФ, а також ввело фінансові обмеження щодо 37 компаній.

Санкції приурочено до других роковин повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну.

– Нові санкції спрямовані на тих, хто причетний до депортації Росією українських дітей із регіонів, що перебувають під тимчасовим контролем Росії, – заявила глава МЗС Австралії Пенні Вонг.

До “чорного списку” окрім Філіпа Кіркорова, Микола Баскова потрапили соліст гурту Любе Микола Расторгуєв, байкер Олександр Залдостанов, пропагандисти Тіна Канделакі, Артем Шейнін, Олег Добродєєв, Олексій Піманов.

Хто ще тепер у санкційному списку, читайте за .

Удар по НЛМК у Липецьку

Сильна пожежа сталася на території Новолипецького металургійного комбінату у Росії.

Перед займанням у небі чули звук прольоту БпЛА та вибухи. Перед цим у Міноборони РФ заявляли про атаку дронів.

За інформацією джерел Фактів ICTV, за ударом дронами по металургійному комбінаті стоять Служба безпеки України та Головне управління розвідки МОУ.

– Це один із найбільших металургійних комбінатів Росії. Він працює на військово-промисловий комплекс РФ і виконує велику кількість державних замовлень. Сировина із цього підприємства іде на виготовлення російських ракет, артилерії, безпілотників. Тому для України це законна ціль, — розповіло джерело.

Теги по теме
Италия Австралия Борис Джонсон
Источник материала
Поделиться сюжетом