Ми маємо боротися за Крим і можемо завершити війну на своїх умовах – Зеленський
Ми маємо боротися за Крим і можемо завершити війну на своїх умовах – Зеленський

Ми маємо боротися за Крим і можемо завершити війну на своїх умовах – Зеленський

Президент Володимир Зеленський 26 лютого, у День спротиву окупації Криму, звернувся до українців та усіх країн світу, де цінують справедливість.

– Сьогодні ми згадуємо події, які відбулись уже 10 років тому – відбулись в українському Криму. Коли наш півострів був украдений Росією. І коли разом з російською окупаційною армією в наш Крим увійшли приниження та знущання з людей, репресії та страх, – наголосив він.

За його словами, жорстоку війну проти України російський реваншизм породив саме тоді, коли відчув, що світ здатен заплющити очі на такі злочини.

Зараз дивляться

– Війни завершуються по-справжньому чесно, коли зло, яке їх породило, вдається загасити. І саме тому відчуття справедливості й прагнення миру мають іти поруч. Це вимагає, зокрема, не забувати про Крим. Боротися за Крим. Чинити спротив тому злу, яке Росія принесла в Крим, а далі спробувала рознести всією Україною й хоче поширити також на землях інших народів, – сказав президент.

Як зауважив глава держави, необхідно нарощувати реальну протидію російському злу на всіх рівнях і в усьому світі, боротися за повне відновлення сили міжнародного права щодо Криму, ” а отже, і будь-якої іншої землі”.

– Ми маємо боротися за фундаментальне право кримськотатарського народу, як і будь-якого іншого народу, – право жити у своєму домі, – вважає Зеленський.

Він подякував усім, хто не забуває про Крим, бореться на півострові проти окупантів.

– Від 26 лютого 2014 року й до сьогодні дуже багато змінилося, і кожен усвідомлює, який напрямок у цих величезних змін. Ми можемо завершити цю війну на своїх, українських умовах. Ми можемо повернути з окупації свою землю й людей. Можемо притягти РФ до справедливої відповідальності за скоєне. Але, щоб це було, ми повинні боротися, – підсумував президент.

Що відомо про День спротиву окупації Криму

26 лютого – День спротиву окупації АР Крим та міста Севастополя, що був встановлений 2020 року указом президента №58 на вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованому півострові.

Цього року минає 10 років від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей.

У 2014 році Крим став першим об’єктом агресії РФ проти України. Операція із захоплення півострова розпочалася 20 лютого – саме в цей день було зафіксовано перші порушення ЗС Росії порядку перетину державного кордону України через Керченську протоку.

Теги по теме
Владимир Зеленский Крым Офис Президента аннексия Крыма крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом