13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Злочинці мають бути покарані: що спільного між Ходжали та Бучею
Злочинці мають бути покарані: що спільного між Ходжали та Бучею

Злочинці мають бути покарані: що спільного між Ходжали та Бучею

Те, що саме цими днями сталося два роки тому в столиці України - мирному місті Києві та його околицях, - нагадало мені те, що я бачив тридцять років тому на своїй батьківщині в Азербайджані - в Карабасі, де я виріс.

Російська армія, раптово вторгнувшись в Україну 24 лютого 2022 року, перетворила на руїни туристичні міста Буча, Гостомель у Київській області, а потім Маріуполь, Харків, Чернігів... Багато міст у різних областях України.

1988 року, використовуючи умови, створені лідером Кремля Михайлом Горбачовим, вірменські сепаратисти підняли голови в Карабаському регіоні Азербайджану, особливо в місті Ханкенді (за часів СРСР було перейменовано на Степанакерт, на честь більшовика Степана Шаумяна). Після розпаду СРСР, за підтримки Москви, яка не вивела російські військові частини з регіону, зокрема з Ханкенді, стрімко загострилося знищення і вигнання азербайджанців із цього регіону.

А в ніч з 25 проти 26 лютого 1992 року загони вірменських сепаратистів, за участю 366-го російського мотострілецького полку, дислокованого в Ханкенді, раптово атакували азербайджанське місто Ходжали. Внаслідок цього нападу цей населений пункт був стертий з лиця землі за одну ніч. Мирне населення безжально знищували. Загалом було вбито 613 осіб, їхні трупи були осквернені. У заручниках опинилися 1275 осіб, доля 150 з них досі невідома. Серед убитих - 63 дитини, 106 жінок і 70 літніх людей. Повністю було знищено вісім сімей.

18 країн світу та 24 штати США визнали ці події геноцидом у рамках кампанії "Справедливість до Ходжали"

Зазначу, що після звільнення Ходжали від окупації, під час розкопок на території міста було виявлено місця масового поховання. Наразі триває експертиза людських останків. Це свідчить про те, що кількість жертв різанини в Ходжали стане ще більшою...

Хоча місцеві та зарубіжні ЗМІ задокументували цю подію, а міжнародні організації ухвалили щодо неї резолюції, на жаль, винні досі не покарані.

Серж Саркісян, один із васалів Кремля, який згодом керував Вірменією, в інтерв'ю британському письменникові та журналісту Томасу Де Ваалю, що було опубліковано в книзі "Карабах", сказав: "До Ходжали азербайджанці думали, що ми з ними жартуємо. Вони думали, що вірмени не можуть нападати на мирне населення. Ми змогли зламати цей стереотип".

Пізніше 18 країн світу і 24 штати США визнали ці події геноцидом у рамках кампанії "Справедливість до Ходжали", що стартувала під керівництвом віцепрезидентки Фонду Гейдара Алієва Лейли Алієвої (кампанія проходить за участю світових інституцій). Однак, на жаль, ні Серж Саргсян, ні офіцери і солдати 366-го російського мотострілецького полку досі не покарані.

Світ має дати правову оцінку окупації та злочинам проти людства

Як результат, надворі XXI століття, а злочини проти людяності тривають у Східній Європі, у мирних містах України...

Через тридцять років після трагічних подій у Ходжали, Азербайджан звільнив свою землю від окупації, морально помстився за своїх громадян, які загинули в різних містах Карабаху. Упевнений, що непереможна українська армія, яка протистоїть росіянам день за днем, скоро вижене окупантів зі своїх земель і візьме моральний реванш за Бучу, Бородянку, Гостомель, Маріуполь, Бахмут, Харків... Переконуюся в цьому, коли бачу рішучість Збройних Сил України в кожному своєму відрядженні на передову.

І впевнений, що світ має дати правову оцінку окупації та злочинам проти людства. В іншому разі, ніхто не може гарантувати, що нові міста не повторять долю Ходжали чи Бучі в найближчі роки. Безкарність провокує нову різанину.

Мубариз Асланов, спеціальний кореспондент ІА Report.az і BakuTV

Теги по теме
Азербайджан
Источник материала
Поделиться сюжетом