Не пропустіть цвітіння крокусів: де відпочити в Карпатах навесні та що подивитися
Не пропустіть цвітіння крокусів: де відпочити в Карпатах навесні та що подивитися

Не пропустіть цвітіння крокусів: де відпочити в Карпатах навесні та що подивитися

Навесні в горах починають розквітати крокуси, тож тисячі туристів прямують в Карпати саме в пошуках квітів. І цей сезон дійсно не варто пропускати, адже карпатські полонини, встелені фіолетовими квітами, не залишать вас байдужими.

Також у горах можна насолодитися першим теплом, спробувати традиційні страви, відвідати цікаві музеї та відволіктися від буденної метушні.

Туристичний експерт Олександр Гуртовий розповів Фактам ICTV, куди варто поїхати в Карпатах навесні та де побачити найкращі пейзажі з цвітінням крокусів.

Зараз дивляться

Ворохта

Експерт зазначив, якщо весна цього року буде теплою, то крокуси почнуть з’являтися на початку квітня і будуть цвісти до кінця місяця. Популярний напрямок – полонина Кукул, яка відома одним із найкращих пейзажів на весь Чорногірський хребет з Говерлою та Петросом.

– У цей час Чорногора ще засніжена, а полонина вкрита крокусами. Видовище неймовірне. Старт маршруту з Вороненка. В напрямку полонини Кукул йти 6 км. Слід враховувати, що це вже буде похід, адже за гарними пейзажами йти важко, – сказав Олександр.

Де залишитись: найближче селище – Ворохта. Там є кілька готелів та вдосталь приватних садиб різних цінових категорій. Ціни стартують від 500 грн за добу. Також у Ворохті є старий закинутий віадук, однак зараз він охороняється і вхід на нього заборонений.

З харчуванням там проблем не буде. Експерт рекомендує спробувати традиційний бограч у закладі Стара Ворохта. Обід на одну особу обійдеться від 350 грн. Ворохта має зручне сполучення з різними регіонами України, адже курсують потяги.

Кривопілля або Верховина

Другий популярний напрямок – гора Кострича та полонина Веснарка, на якій цвіте шафран Гейфеля, один із видів крокусів.

– Маршрут починається з Кривопільського перевалу, потім виходимо на гору Кострича. Маршрут доволі простий, загалом туди й назад йти близько 16 км, – зазначив Олександр Гуртовий.

Де залишитись: поруч є села Кривопілля та Верховина. Для справжніх поціновувачів атмсофери експерт рекомендує у Кривопіллі купольний будинок: глемпінг Хатинка на полонині.

У Верховині можна звернути увагу на чотиризірковий готель Верховель. Економ-номер на одну ніч для двох осіб обійдеться у 1 800 грн разом зі сніданком. У номері є душ, телевізор та двомісне ліжко. Також у Верховині є вдосталь приватних садиб, найбюджетний варіант – від 400 грн за ніч за двох осіб.

– Верховина відома найбільшою кількістю музеїв в Україні, які точно не будуть нудними. Є музей Хата-стая – там варять сир та проводять майстер-класи з приготування бануша. Музей Тіні забутих предків, музей гуцульської магії, музей штопора. Але слід знати, що майже всі музеї працюють за попереднім записом, – додав Олександр.

Яремче

Третім напрямком, де експерт рекомендує відпочити в Карпатах навесні, є Яремче. Олександр розповів, що кожного року на початку травня на Гуцульщині організовують найбільше свято – “проводи овець на полонину”.

– Мішання овець, або міра – свято, під час якого невеликі стада овець злучаються у єдину велику отару, і їх проводять на полонини. У Яремчі – на полонину Маковицю. Також поруч є гора Маковиця, маршрут як на полонину, так і на гору є дуже легким. Звідси відкриваються пейзажі на місто Яремче, – сказав експерт.

Де залишитись: у Яремчому найбільша кількість вибору житла з усього карпатського регіону. Там є щонайменше 350 варіантів. Від бюджетних гостелів, за 200 грн/ніч на одну особу, до крутих готелів – від 4-7 тис. грн за ніч на дві особи.

Середній варіант проживання в приватних садибах – від 400 грн до 750 грн за ніч на дві особи. Більш люксовий варіант для справжнього релакс-відпочинку є в Romantik Spa Hotel, Baron Spa Hotel, Ведмежа гора. Там є СПА-комлекси, басейн, ресторани, сауна, джакузі тощо.

Теги по теме
Карпаты
Источник материала
Поделиться сюжетом