"Танго" Славомира Мрожека: у Києві відбудеться прем’єра вистави за п’єсою польського абсурдиста
"Танго" Славомира Мрожека: у Києві відбудеться прем’єра вистави за п’єсою польського абсурдиста

"Танго" Славомира Мрожека: у Києві відбудеться прем’єра вистави за п’єсою польського абсурдиста

Дія відбувається у невизначений час у будинку Стоміля (Віктор Сарайкін, Сергій Бережко) та Елеонори (Олександра Єна, Ксенія Ніколаєва), де повно непотребу і панує інерція, анархія, проти чого повстає їхній син Артур (Гліб Суряга), мовляв, у домі немає «ні порядку, ні відповідності сьогоднішньому дню, ні скромності, ні ініціативи».

Стоміль та Елеонора хотіли дати собі та іншим право на свободу, але досягли успіху лише у створенні «морального примусу до аморальності». А Артур не має можливості бунтувати, оскільки все й так дозволено, тому він бунтує проти відсутності правил, хоча й це неможливо, бо, як каже студент: «Бунтувати проти вас? А хто ви такі? Безформна маса, аморфна істота, атомізований світ, натовп без форми і структури. Ваш світ вже навіть не можна розірвати на частини. Він сам себе розірвав».

Від бунту через мистецтво, як пропонували батьки, Артур відмовляється, адже хоче стати лікарем. На думку же Стоміля, відмова від мистецтва – це помилка, тому він вирішує представити свій новий театральний експеримент удома. В експерименті візьмуть участь також двоюрідна сестра та наречена Артура (Діна Андрійчук, Анастасія Шестопал), постійний відвідувач будинку сімʼї Едек (Володимир Осадчий, Вадим Єрмішин), бабуся Артура Євгенія (Наталія Кудрявцева) та її брат Євгеніуш (Олександр Ганноченко, Борис Вознюк).

Експеримент поставить перед глядачем повстане ряд питань: Чи є недоторканною лінія розмежування свободи однієї людини та свободи іншої? На що здатна людина в умовах ворожої експансії суспільства, яке не поділяє її моральних поглядів?!

Відповісти на ці питання спробує режисер вистави Олександр Степанцов вже 29 лютого. Виставу створено за підтримки Центру Мерошевського (Польща). Квитки на виставу за посиланням.

Раніше на каналі my.ua вийшло інтерв’ю актора Гліба Суряги у програмі «Увага: Кірія» про театр в Україні.

Источник материала
Поделиться сюжетом