12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Швидше, ніж інфекція почне шкодити: лікарка про екстрені щеплення під час вагітності
Швидше, ніж інфекція почне шкодити: лікарка про екстрені щеплення під час вагітності

Швидше, ніж інфекція почне шкодити: лікарка про екстрені щеплення під час вагітності

Сімейна лікарка на платформі популярного онлайн-ресурсу доказової медицини Бережи себе пояснила, які щеплення потрібно обов’язково зробити в разі настання вагітності, а від яких вакцинальних уколів краще утриматися.

Що таке екстрена вакцинація

– Екстрену вакцинацію проводять після контакту з джерелом небезпечної інфекції, щоб допомогти організму якомога швидше виробити захист проти неї. Швидше, ніж інфекція почне шкодити організму, – каже лікарка.

За словами медика, для запобігання зараженню можна також приймати імуноглобуліни, сироватку або антибіотики – залежно від інфекції.

Зараз дивляться

Які щеплення потрібні

Серед хвороб, які потребують обов’язкової екстреної профілактики, сімейна лікарка назвала:

  • сказ;
  • правець;
  • вітряну віспу;
  • кір;
  • гепатити А і В.

Які щеплення не слід робити

Марина Краснікова особливо підкреслила, що під час вагітності щеплення проти вітряної віспи та кору робити заборонено. Однак, якщо жінка вакцинувалася проти кору (а заодно проти паротиту та краснухи), коли ще не знала про свій стан, вагітність зберігають.

За словами медика, екстрену вакцинацію не роблять у разі інших інфекцій, як-от менінгокок або грип, оскільки захворювання розвивається значно швидше, ніж імунна відповідь на вакцину.

Однак важливо пам’ятати, що завжди краще вакцинуватися заздалегідь, незалежно від того, був контакт із потенційним збудником хвороби чи ні, акцентувала лікарка.

Теги по теме
беременность
Источник материала
Поделиться сюжетом