19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Рідні понад місяць не можуть знайти кримчанина, якого затримала ФСБ РФ
Рідні понад місяць не можуть знайти кримчанина, якого затримала ФСБ РФ

Рідні понад місяць не можуть знайти кримчанина, якого затримала ФСБ РФ

26 січня окупанти увірвалися до будинку Ельзари Абібуллаєвої у селищі Кіровському, що у Криму, розпочали обшук, а потім відвезли у невідомому напрямку її сина.

У тимчасово окупованому Криму вже більше місяця не можуть знайти кримчанина Ісмаїла Шемшедінова, якого 26 січня затримала ФСБ РФ. Про це «Кримській солідарності» повідомила мати затриманого Ельзара Абібулаєва.

«26 січня силовики увірвалися до будинку Ельзари Абібуллаєвої у селищі Кіровському Кіровського району Криму та розпочали обшук. Вони затримали та відвезли у невідомому напрямку її сина — Ісмаїла Шемшедінова, пообіцявши, що через три дні той вийде на зв'язок. Але вже більше місяця його сім'я не знає ні про те, чи живий Ісмаїл, ні про те, де він знаходиться», — йдеться у повідомленні.

Ельзара Абібуллаєва розповіла, що силовики прочитали ухвалу російського суду, відмовившись пояснити причини обшуку та затримання, а також не залишили жодних документів щодо слідчих дій. Її сина вивели у двір на холод у футболці та спортивних штанах, посадили в мікроавтобус та відвезли в невідомому напрямку.

Абібулаєва говорить, що зверталася практично до всіх силових органів РФ у Криму, проте ніде їй так і не повідомили, де знаходиться її син.

Ісмаїлу Шемшедінову 28 років. Жив у Кіровському, працював масажистом, за фахом медбрат. Це не перше викрадення жителів Криму, коли силовики тримають у таємниці особи викрадачів та перебіг справи.

Раніше повідомлялось про те, що представництво Президента України в Автономній Республіці Крим створило інтерактивну онлайн-мапу місць утримання кримських політв'язнів. Мапа розміщена на сайті Представництва Президента в АРК.

Як стверджується на сайті, мапа з місцями утримання політв’язнів — це проєкт, що дає змогу, використовуючи геопросторові інструменти, відображати місце перебування осіб, незаконно позбавлених особистої свободи.

Зазначимо, що, за даними Кримської правозахисної групи, з часу окупації Росією Криму в 2014 році на території півострова щонайменше 200 громадян України потрапили за ґрати за сфабрикованими політичними справами. Зокрема, за даними «КримSOS», зазнали переслідувань 19 кримських журналістів, 16 із них досі перебувають в ув’язненні.

Читайте також:

  • «КримSOS»: Географія утримання Росією кримських політв’язнів розширюється. Це порушення норм міжнародного гуманітарного права

  • Представник уповноваженого з прав жителів АР Крим та Севастополя: Наразі щонайменше 36 політв’язнів потребують негайної медичної допомоги

Фото: Крим SOS

Читайте також
Моніторингова місія ООН опублікувала доповідь про порушення прав людини в Криму за 10 років окупації Росією
У Криму знову затримали журналістку і правозахисницю Лутфіє Зудієву: заява правозахисників
«Листи до вільного Криму»: В Україні стартувала ініціатива на підтримку кримських політв’язнів (ОНОВЛЕНО)
Кримську активістку Ірину Данилович у російській колонії позбавили можливості приймати ліки
За час окупації до Криму незаконно прибули 800 тисяч росіян, — УГС
У німецькому Музеї Берлінської стіни відкрили виставку, присвячену кримським політв’язням Кремля
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги по теме
война Крым оккупация ФСБ крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом