19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Комітет ВР підтримав законопроєкт "про заборону УПЦ МП"
Комітет ВР підтримав законопроєкт "про заборону УПЦ МП"

Комітет ВР підтримав законопроєкт "про заборону УПЦ МП"

Законопроєкт передбачає заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі-агресорці. І хоча в ньому конкретно не згадується УПЦ МП, цей документ може припинити або значно обмежити її діяльність.

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому законопроєкт про заборону релігійних організацій, які повʼязані з Росією.

Про це повідомили заступниця голови комітету Євгенія Кравчук (фракція "Слуга народу") у коментарі "РБК-Україна" і член Комітету, нардеп Володимир В'ятрович у себе в Facebook.

За словами Кравчук, Комітет закінчив розгляд правок другого читання до законопроекту №8371 про заборону в Україні релігійних організацій, пов'язаних з країною-агресором.

В'ятрович додав, що цей документ має "покласти край діяльності російської церкви в Україні".

За його словами, текст законопроєкту став "значно сильнішим" порівняно з підтриманим за основу урядовим варіантом.

"Російська православна церква (УПЦ МП. – Ред.) має бути заборонена законом, а діяльність усіх релігійних організацій, які є афілійованими з нею, буде припинятися за чіткою процедурою, яка включатиме дослідження, припис про виконання закону і судову заборону", – каже нардеп.

Що передбачає документ

В'ятрович уточнив, що УПЦ МП та інші конфесії, пов'язані з РФ не зможуть використовувати державне і комунальне майно, а перехід громад УПЦ МП до ПЦУ буде значно спрощено.

"Тепер – рішення за Верховною Радою. Сподіваюся, у колег вистачить політичної волі без зволікань ухвалити цей важливий закон", – підсумував він.

Він передбачає заборону діяльності релігійних організацій, керівний центр яких розташований у державі, що здійснює збройну агресію проти України.

В УПЦ МП виступили проти законопроєкту, заявивши, що він порушує Європейську конвенцію з прав людини та Конституції України. УПЦ МП продовжує переконувати, що порвала зв'язки з Москвою і тепер її керівний центр нібито розташований у Києві, тому цей законопроєкт не має до неї ніякого відношення.

У травні 2022 року року у київському монастирі у Феофанії УПЦ МП навіть зібралася на Собор, у якому заявила про нібито розрив із РПЦ. Водночас Онуфрій не став офіційно оголошувати автокефалію (незалежність).

Глава ПЦУ митрополит Епіфаній пояснив, у чому полягає "хитрість" таких заяв. За його словами, де-факто зв'язок УПЦ МП із Москвою залишається, а де-юре УПЦ МП хоче уникнути виконання цього закону.

А восени минулого року в ООН заявили, що українські правоохоронці нібито не вживають заходів для захисту вірян УПЦ МП. Також стало відомо, що УПЦ МП найняла на роботу лобіста у США, якому платить $1400 за годину, щоб просувати свої інтереси.

  • СБУ оголосила підозру митрополиту УПЦ МП у Сумах: що він накоїв
  • Сумували за СРСР: на Закарпатті священники-комуністи УПЦ МП отримали підозру
  • Переконував прихожан виїжджати до Росії: на Дніпропетровщині священник УПЦ МП отримав тюремний термін
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны