19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Обстріли Харківщини та візит Зеленського до Туреччини: новини 8 березня
Обстріли Харківщини та візит Зеленського до Туреччини: новини 8 березня

Обстріли Харківщини та візит Зеленського до Туреччини: новини 8 березня

Російські війська вдарили зенітною керованою ракетою С-300 по Чугуєву Харківської області. А на Запорізькому напрямку окупанти не залишають спроб штурмувати позиції українських воїнів та просунутися далі.

Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Туреччини, щоб зустрітися з главою держави Реджепом Тайїпом Ердоганом. У МАГАТЕ вимагають від Росії негайно вивести з ЗАЕС військових і повернути станцію під контроль України.

Що відбулося в Україні та світі за добу 8 березня 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться
  • Ракетний удар по Чугуєву
  • Візит Зеленського до Туреччини
  • Відставка речника МЗС України
  • Штурми на Запорізькому напрямку
  • Ситуація на ЗАЕС

Ракетний удар по Чугуєву

У ніч на 8 березня російські війська вдарили по Чугуєву Харківської області зенітною керованою ракетою С-300, яка влучила в землю в межах житлової забудови. Внаслідок атаки є семеро постраждалих, серед яких трирічна дівчинка та 16-річний хлопець.

Через ракетний удар у Чугуєві вибито вікна в дев’ятиповерховому житловому будинку, пошкоджено фасад торговельно-розважального центру, банку, крамниці та готелю, а також 13 автомобілів.

Фото: Харківська ОВА

Візит Зеленського до Туреччини

Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Туреччини, де зустрівся та провів переговори з главою держави Реджепом Ердоганом у Стамбулі.

Там було підписано Угоду між урядами України та Туреччини про створення системи електронного обміну попередньою інформацією про товари та транспортні засоби, які переміщуються між сторонами.

Президент Туреччини заявив про бажання провести мирний саміт за участі Росії. Проте Зеленський відповів, що не бачить там РФ. На його думку, там не можуть бути присутніми люди, які все блокують, руйнують і вбивають інших.

Також Зеленський передав Ердогану список кримських татар, які потрапили під репресії в окупації та досі перебувають в нелюдських і жорстоких умовах у російських таборах. Президент України переконаний, що потрібно повернути з полону всіх наших людей.

Відставка речника МЗС України

Олег Ніколенко оголосив про відставку з посади речника Міністерства закордонних справ України. Він працював на цій посаді останні 3,5 роки.

За його словами, за два роки повномасштабної війни Україна вивела комунікації дипломатії на глобальний рівень. На думку Ніколенка, українські підходи задають міжнародні тренди, вивчають та переймають в різних країнах світу.

Фото: Олег Ніколенко і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

Штурми на Запорізькому напрямку

Російські війська здійснюють штурми на Запорізькому напрямку за допомогою підручних транспортних засобів через нестачу бронетехніки. Зокрема, в хід йдуть гольф-кари, квадроцикли та багі, заявив командувач ОСУВ Таврія Олександр Тарнавський.

За словами бригадного генерала, це не допомагає росіянам в намірах захопити більше територій, тому втрати ворога тільки збільшуються.

Ситуація на ЗАЕС

У Міжнародному агентстві з атомної енергії вимагають від Росії терміново вивести з Запорізької АЕС несанкціонований персонал, включно з військовими. Країна-агресор має негайно повернути станцію під контроль України, вважають у МАГАТЕ.

За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, Російська Федерація відкрито демонструє ворожість до МАГАТЕ та свідомо підриває довіру до системи нерозповсюдження.

Теги по теме
Россия Владимир Зеленский Турция Харьковская область крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом