Вілла Зеленського, продаж дітей і закупівля урану: які фейки РФ поширює про Україну
Вілла Зеленського, продаж дітей і закупівля урану: які фейки РФ поширює про Україну

Вілла Зеленського, продаж дітей і закупівля урану: які фейки РФ поширює про Україну

Росія провела масштабну ворожу кампанію інформаційного впливу в африканському інформаційному просторі, щоб дискредитувати Україну, вище політичне керівництво держави та його оточення. Зокрема, вона була спрямована проти президента Володимира Зеленського.

Кампанія РФ для дискредитації України

У Центрі протидії дезінформації РНБО виявили та проаналізували пропагандистську компанію Росії у країнах Глобального Півдня та, зокрема, Африки для подальшого розповсюдження наративів в Європі.

Основна ціль інформаційної кампанії – дискредитація президента Володимира Зеленського та України серед міжнародних партнерів з використанням африканських медіаресурсів, вважають у ЦПД.

Зараз дивляться

Там зазначають, що Росія використовує низку африканських медіаресурсів для досягнення цієї мети, активно застосовує технології дипфейк (синтез зображення людини), інші методи дезінформації й маніпулювання свідомістю.

Які російські фейки виявлено

Центр протидії дезінформації РНБО проаналізував англомовні, французькомовні, арабськомовні, російськомовні інформаційні матеріали африканських і російських ЗМІ за період з 20 серпня 2023 року до 31 січня 2024 року.

За цей час виявили низку російських фейків про Україну в медіапросторі країн Африки, які були оприлюднені послідовно. Серед них:

  • на узбережжі Єгипту знайшли розкішну віллу родини президента України Володимира Зеленського;
  • Олена Зеленська витратила $1 млн на шопінг у Нью-Йорку;
  • Фонд Олени Зеленської причетний до продажу дітей;
  • президент України Володимир Зеленський придбав яхти за $75 млн;
  • вбивство єгипетського журналіста-розслідувача Мохаммеда Аль-Алаві;
  • Зеленський купив віллу гітлерівського міністра пропаганди Геббельса;
  • Україна планує закуповувати уран у Нігеру для виготовлення ядерної зброї.

Фото: Центр протидії дезінформації

Повний аналіз всіх зазначених російських фейків можна переглянути на сайті Центру протидії дезінформації РНБО.

Які висновки

У Центрі протидії дезінформації РНБО встановили, що в російській інформаційній кампанії використали медіа таких африканських країн: Єгипет, Нігерія та Сенегал.

Водночас матеріали та відеозаписи, які фігурували в поширенні фейків, опубліковані під авторством вигаданих осіб, які посилаються на анонімні джерела.

Варто звернути увагу, що візуально приміщення, які фігурують у фейкових відео, виглядають майже однаково.

Серед ЗМІ, які виділяються антиукраїнською риторикою, перераховано Sene.news, The Nation nf El Mostaqbal. Матеріали з цих медіа мають більше цитування російських джерел, ніж українських. Водночас українські джерела часто подають як недостовірні.

У ЦПД констатували, що зазначені ресурси ведуть підривну інформаційну діяльність, що становить загрозу національній безпеці України.

За інформацією ЦПД, фейки не набули значного поширення в міжнародному інформаційному просторі, на відміну від російського. Там роблять висновок, що Росія використовує африканські медіа з метою підвищення довіри аудиторії до недостовірної інформації.

Водночас у Центрі протидії дезінформації переконані, що подальше використання Росією африканських ресурсів несе загрозу національній безпеці України та може вплинути на рівень підтримки серед міжнародної спільноти.

Теги по теме
Африка
Источник материала
Поделиться сюжетом