Пропозиція щодо Taurus, обстріл Дніпропетровщини та Шевченківська премія: новини 9 березня
Пропозиція щодо Taurus, обстріл Дніпропетровщини та Шевченківська премія: новини 9 березня

Пропозиція щодо Taurus, обстріл Дніпропетровщини та Шевченківська премія: новини 9 березня

9 березня РФ не полишала терор українського населення. Так, країна-агресор вдарила по Червоногригорівки на Дніпропетровщині, через що загинув 16-річний юнак, його брат наразі у реанімації.  Також Росія обстріляла прикордонні землі Чернігівщини.

В Україні сьогодні святкували День народження Тараса Шевченка. В цей день було оголошено переможців Шевченківської премії.

На міжнародній арені також не обійшлось без подій. У Флориді відбулась зустріч президента США Дональда Трампа з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

Зараз дивляться
  • Ситуація на фронті
  • Пропозиція щодо Taurus
  • Обстріл Дніпропетровщини
  • Атака Чернігівщини
  • Ситуація на польсько-українському кордоні
  • Названо переможців Шевченківської премії
  • Зустріч Орбана і Трампа

Що сталося в Україні та світі за добу 9 березня 2024 року – читайте в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Ситуація на фронті

На Таврійському напрямку за добу відбулося 2/3 боїв усього фронту. Там сталося 45 бойових зіткнень. Наразі ситуація складна, але контрольована нашими силами.

Ворог завдав 29 авіаударів та здійснив 4 ракетних атаки. Також РФ 98 разів била по позиціям українських військових дронами-камікадзе та здійснила 1056 обстрілів.

– Загальні втрати противника за добу становлять: у живій силі – 346 осіб (убитими й пораненими), в озброєнні та військовій техніці – 61 одиниця, не враховуючи БпЛА. Зокрема це 1 танк, 16 бойових бронемашин, 15 артсистем, 2 ПТРК, 1 СПГ/АГС, 20 автомобілів і 6 одиниць спецтехніки. Нейтралізовано засобами РЕБ або збито 238 БпЛА різних типів, – повідомив бригадний генерал, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія

Крім того, було знищено чотири важливі об’єкти окупантів – командний пункт і бліндажі.

Крім того, на сьогодні Україна перехопила ініціативу у Чорному морі та диктує свої умови.

– У цій справі ініціатива багато важить, оскільки зʼявляється можливість навʼязувати свої умови ведення бойових дій. Станом на сьогодні у нас це виходить, але ми маємо працювати й надалі, – заявив  речник ВМС ЗСУ

На Лівому березі Херсонщини  Окупанти своєю чергою активно проводять аеророзвідку, продовжують тиск артилерією та застосовують велику кількість ударних дронів різних типів.

Пропозиція щодо Taurus

Міністр закордонних справ Великобританії заявив, що його країна може допомогти з можливою передачею ракет Taurus. Він також не відкидає кільцевого обміну – Німеччина передасть Британії ракети Taurus, а Лондон надасть Україні Storm Shadow.

– Ми сповнені рішучості тісно співпрацювати з нашими німецькими партнерами з цього та всіх інших питань, щоб допомогти Україні, – сказав він в інтерв’ю газеті Süddeutsche Zeitung, відповідаючи на запитання, чи готова його країна вирішити проблеми з постачанням Taurus.

Обстріл Дніпропетровщини

Фото: Дніпропетровська обласна прокуратура

9 березня Дніпропетровської області. Внаслідок атаки країни-агресора загинув 16-річний юнак, його брат наразі у реанімації. Під обстріл вони потрапили, коли поверталися додому з церкви.

– Лікарі роблять все, щоб врятувати хлопця. Місцева та обласна влада якнайшвидше нададуть компенсацію, допоможуть по всіх питаннях. Співчуття рідним і близьким загиблих, – написав заступник керівника Офісу президента Олексій Кулеба.

Також через удар РФ було пошкоджено приватний будинок, господарську споруду, лінію електропередач і газогін.

Атака Чернігівщини

Росія обстріляла прикордонні землі Чернігівщини, через що є постраждалий. Йдеться про Семенівську міську громаду, що межує з Брянською областю РФ.

– Сьогодні близько 12:07 росіяни поцілили по одному з домогосподарств у Семенівській громаді. Внаслідок вибуху завалилася стеля льоху, де перебував 51-річний чоловік. Йому травмувало ноги, – повідомив головаЧернігівської обласної військової адміністрації (ОВА) В’ячеслав Чаус.

Ситуація на польсько-українському кордоні

На ранок 9 березня на кордоні з Польщею на усіх напрямках застрягли 2300 вантажівок. Найскладніша ситуація навпроти пунктів пропуску Ягодин і Шегині. Там польські фермери взагалі не пропускають вантажівки, які прямують у бік їх країни.

Зі свого боку речник Держприкордонслужби повідомив, що польські фермери планують розблокувати рух через ПП Краківець та до 13 березня забезпечити там вільний рух вантажівок.

Названо переможців Шевченківської премії

9 березня, у день народження українського поета Тараса Шевченка, було оголошено переможців найвищої державної нагороди в Україні за внесок у розвиток культури та мистецтва. Відповідний указ видав президент Володимир Зеленський.

Так, 2024:

  • Ярина Чорногуз за книгу віршів Dasein: оборона присутності;
  • Дмитро Лазуткін за книгу віршів Закладка;
  • Євген МалолєткаМстислав Чернов і Василіса Степаненко за серію матеріалів про облогу Маріуполя: фільм 20 днів у Маріуполі, репортажі, фото, відео та розслідування;
  • Співачка Джамала за альбом Qirim;
  • Кармелла Цепколенко за кантату Читаючи історію за поезією Забужко, кантата Звідки ти, чорна валко, пташина зграє? за поезією Жадана, дует для скрипки і контрабаса та симфонія № 5 для великого симфонічного оркестру;
  • Андрій Єрмоленко за серію художніх робіт Ukrainian resistance // Український спротив;
  • Режисер Іван Уривський, художниця-постановниця Тетяна Овсійчук, художник-постановник Петро Богомазов, композитор Сусанна Карпенко за виставу Конотопська відьма за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Зустріч Орбана і Трампа

Фото: сайт Дональда Трампа

Колишній президент США Дональд Віктором Орбаном у своїй приватній резиденції в Мар-а-Лаго, штаті Флорида.

Відомо, що там політики обговорили широке коло питань, що стосуються Угорщини та Сполучених Штатів, включно з першочерговою необхідністю міцних і безпечних кордонів для захисту суверенітету кожної країни.

Президент США Джо Байден різко розкритикував зустріч Трампа з Орбаном.

Теги по теме
Великобритания Дональд Трамп Днепропетровская область
Источник материала
Поделиться сюжетом