Сьогодні рівень сприйняття корупції в Україні найнижчий - керівник Антикорупційної ініціативи ЄС
Сьогодні рівень сприйняття корупції в Україні найнижчий - керівник Антикорупційної ініціативи ЄС

Сьогодні рівень сприйняття корупції в Україні найнижчий - керівник Антикорупційної ініціативи ЄС

Україна демонструє один з найкращих результатів у боротьбі з корупцією та рухається в одному темпі з іншими країнами-кандидатами на вступ до Європейського Союзу.

Про це заявив керівник Антикорупційної ініціативи ЄС Аллан Паг Крістенсен на заході “Боротьба з корупцією в Україні: прогрес на шляху до членства в ЄС”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Україна бореться на війні і водночас демонструє один з найкращих результатів у боротьбі з корупцією. Ми бачимо прогрес у законодавчій сфері, розслідуванні НАБУ і САП корупції високого рівня, у призначенні суддів Антикорупційного суду, втіленні Антикорупційної програми. Нещодавно ми були свідками дуже значного прогресу згідно з індексом сприйняття корупції – Україна має один з найкращих результатів і рухається в темпі з іншими країнами-кандидатами”, – сказав керівник Ініціативи ЄС.

Крістенсен також позитивно відзначив співпрацю з антикорупційними органами України, але підкреслив, що попереду багато роботи, і заявив про стурбованість через утиски представників ЗМІ.

“Але не можна применшувати дуже важливий прогрес, якого Україна досягла в останні місяці”, – наголосив Крістенсен.

Він додав, що неможливо побороти корупцію лише впровадженням законів і покарань, потрібно більше зосереджуватися на її попередженні в усіх секторах та спілкуватися з пересічними українцями, щоб вони бачили, що боротьба з корупцією впливає на їхнє життя.

“Сьогодні рівень сприйняття корупціїнижче, ніж будь-коли. Українці хочуть побудувати ще краще суспільство та позбутися корупційних практик із минулого. Живучи в Україні, ми відчуваємо цей новий наратив і зміну менталітету. Ми це бачимо в наших опитуваннях. Це факт”, – підсумував керівник Антикорупційної ініціативи.

У свою чергу генеральний прокурор України Андрій Костін поінформував, що Міністерство юстиції підготувало проєкт закону, який передбачає вдосконалення інституту укладання угод зі слідством у справах про корупцію.

«Є один важливий аспект - це питання договорів зі слідством у справах щодо корупції. Процедури розгляду можуть бути досить витратними, тож тут можна знайти щось простіше. Можна використати інструмент попередніх договорів як правовий компроміс, який дасть змогу уникнути додаткових витрат і отримати бажаний результат. Міністерство юстиції підготувало проєкт закону з цього приводу, він відповідає нашому баченню», - сказав генпрокурор.

Він висловив сподівання, що відповідний законопроєкт буде ухвалений якомога швидше.

Крім того, на думку Костіна, інститут укладання угод зі слідством можна поширити й на інші види злочинів.

Як повідомляв Укрінформ, за 2023 рік Україна продемонструвала один із найкращих результатів у світі у рейтингу «Індекс сприйняття корупції», складеному організацією Transparency International.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко заявив, що для покращення розслідування системної корупції і діяльності організованих злочинних груп потрібно на законодавчому рівні вдосконалити інститут укладення угод зі слідством.

Теги по теме
Евросоюз
Источник материала
Поделиться сюжетом