За два роки Covid-пандемії тривалість життя в усьому світі скоротилася на 1,6 року
За два роки Covid-пандемії тривалість життя в усьому світі скоротилася на 1,6 року

За два роки Covid-пандемії тривалість життя в усьому світі скоротилася на 1,6 року

Згідно з даними американського Інституту показників і оцінки здоров’я (IHME), Covid-19 призвів до того, що середня тривалість життя в усьому світі скоротилася на 1,6 року протягом перших двох років пандемії. Це більш різке зниження, ніж передбачалося раніше.

Вплив нових вірусів

– Пандемія Covid-19 справила глибший вплив, ніж будь-яка подія, що сталася за півстоліття, включно з конфліктами та стихійними лихами, – сказав провідний автор дослідження Остін Шумахер.

Зазначається, що у 2020-2021 роках очікувана тривалість життя знизилася у 84% із 204 проаналізованих країн і територій, демонструючи руйнівний потенційний вплив нових вірусів.

Зараз дивляться

За оцінками дослідників, за цей час рівень смертності серед людей, старших за 15 років, зріс на 22% для чоловіків і на 17% для жінок.

Мехіко, Перу і Болівія були одними з тих місць, де очікувана тривалість життя впала найбільше.

На мільйон більше

За оцінками вчених, Covid-19 став причиною 15,9 млн додаткових смертей у 2020-2021 роках або безпосередньо через вірус, або опосередковано через збої, пов’язані з пандемією. Це на мільйон більше, ніж раніше припускала Всесвітня організація охорони здоров’я.

За словами експертів, надлишкова смертність розраховується шляхом порівняння загальної кількості смертей із тим, скільки можна було б очікувати, якби не пандемія.

Цікаво, що Барбадос, Нова Зеландія, Антигуа і Барбуда увійшли до числа країн із найнижчим рівнем надлишкової смертності під час пандемії, що частково відображає те, що ізольовані острови часто уникали повного тягаря Covid-19.

Теги по теме
Коронавирус пандемия
Источник материала
Поделиться сюжетом