Радять вакцинуватися: медики пояснюють важливість щеплення, особливо людям старше 60 років
Радять вакцинуватися: медики пояснюють важливість щеплення, особливо людям старше 60 років

Радять вакцинуватися: медики пояснюють важливість щеплення, особливо людям старше 60 років

Міністерство охорони здоров’я закликає робити профілактичні щеплення не лише від Covid-19, але й від грипу.

У МОЗ нагадують – епідеміологічний сезон триває, а рівень охоплення населення вакцинацією в Україні досі залишається незадовільним.

Зараз дивляться

Чому потрібно вакцинуватися

Ще кілька років тому, у чергах українці чекали на отримання своєї дози вакцини від Covid-19.

Щоб отримати щеплення, до амбулаторій сімейної медицини приходили десятки людей, і сотні – до центрів масової вакцинації.

Велика війна відсунула питання Covid-19 на другий план.

Однак у МОЗ наголошують, що віруси та хвороби нікуди не поділись.

Особлива увага до людей у віці 60+.

Олександр Заїка, керівник національної програми імунізації каже, що нині в 20 областях України разом з Covid-19 циркулюють віруси типу А і В.

– Епідсезон триває. Продовжуємо рекомендувати проводити профілактичні щеплення, зокрема проти грипу протягом всього епідсезону, – сказав Олександр Заїка.

Де можна отримати щеплення

Зробити щеплення проти Covid-19 можна коштом держави. Досі є вдосталь різноманітних вакцин.

Щоб щепитися від грипу, слід самостійно придбати вакцину. Однак Україна отримала 12 тис. доз гуманітарної вакцини проти грипу для безоплатних щеплень пацієнтів з груп ризику, до яких, зокрема, належать люди похилого віку 60+, а також вагітні й діти.

– І для них оці невеликі кількості доз були розподілені відповідно до заявок регіонів, – пояснює Олександр Заїка.

Християнство підтримує вакцинацію

Медики вкотре нагадують, найперші у групі ризику – літні люди. Оскільки вони найчастіше ходять на релігійні служби, то берегти їх – це спільне завдання і їхніх дітей, і власне церковнослужителів.

Священники різних релігій нагадують – піклуючись про душу, потрібно пам’ятати і про регулярні медогляди та виконання рекомендацій лікарів.

Голова Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, отець Ярослав Рохман каже про три принципи, на яких наполягає церква, коли йдеться про вакцинацію: добровільність, безпечність та доступність.

– Тому, власне, покладаючись на доказову медицину, церква також рекомендує проводити саме щеплення для профілактики свого здоров’я, – говорить Ярослав Рохман.

Вірянам про вакцинацію розповідають і в церкві, під час катехизації.

Що кажуть про вакцинацію мусульмани

Муфтій Духовного управління мусульман України Умма Шейх Мурат Сулейманов нагадує слова пророка Мухаммеда про важливість турботи про власне здоров’я.

Водночас, муфтій наголошує – останнє слово у цьому питанні саме за лікарями.

– Ми завжди кажемо: обов’язково йдіть до лікаря. Якщо він радить зробити щеплення – ви робіть. Тому що це зберігання здоров’я, – сказав Мурат Сулейманов.

У Міністерстві охорони здоров’я кажуть, що сезонна захворюваність на грип і Covid-19 знижується, але наголошують – вакцинація є єдиним ефективним і безпечним способом запобігти ускладненням внаслідок цих недуг.

Щоб нагадати громадянам про важливість щеплень, проєкт USAID Розбудова стійкої системи громадського здоров’я в співпраці з МОЗ та обласними центрами контролю і профілактики хвороб реалізує інформаційну кампанію Шануйся, піклуйся, вакцинуйся.

Теги по теме
Коронавирус
Источник материала
Поделиться сюжетом