Вибори в Росії 2024: чому це вистава для світу та хто створює ілюзію “конкуренції” Путіну
Вибори в Росії 2024: чому це вистава для світу та хто створює ілюзію “конкуренції” Путіну

Вибори в Росії 2024: чому це вистава для світу та хто створює ілюзію “конкуренції” Путіну

Вибори в Росії 2024 проходять з 15 по 17 березня. Російський диктатор Володимир Путін йде на пʼяте коло.

Чи зможе Володимир Путін вп’яте стати президентом, та про те хто створює ілюзію “конкуренції” російському диктатору Факти ICTV поговорили з політологом та головою правління Центру прикладних політичних досліджень Пента – Володимиром Фесенко.

Коли вибори в Росії 2024

Що відомо про псевдо опонентів Путіна

Чому Путін ліквідовує конкурентів

Путін змінив Конституцію, щоб правити до 2036 року

Чому в Росії немає демократії

Плани Путіна після виборів

Коли вибори в Росії 2024

Згідно з рішенням Центральної виборчої комісії РФ, восьмі вибори президента в Росії відбудуться з 15 до 17 березня 2024 року.

Зараз дивляться

Інавгурація обраного президента Росії запланована на 7 травня 2024 року.

Президента у Росії обирають на шість років, тобто до 7 травня 2030 року.

Що відомо про псевдо опонентів Путіна

Володимир Путін, 71 рік. Займає пост президента вже чотири каденції, йде на пʼяту.

У квітні 2021 року переписав Конституцію, обнуливши власні президентські строки, що дає йому можливість бути президентом до 2036 року. 24 лютого 2022 року розвʼязав повномасштабну та кровопролитну війну проти України. У 2023 році Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт Путіна у зв’язку з депортацією українських дітей.

Ймовірно, переможе на виборах у Росії із результатом близько 80% голосів.

Графіка: Факти ICTV

Микола Харитонов, найстарший кандидат у списку, йому 75 років. Висувається від Комуністичної партії РФ.

Пропонує “лівий поворот у майбутнє”, наголошує, що не критикує Путіна. Єдиний із кандидатів, у кого немає сайту. У 2022 році потрапив під західні санкції. Виступав на підтримку “денацифікації” України.

Леонід Слуцький, 56 років. Замінив Володимира Жириновського на посаді глави ЛДПР.

Організовував поїздки делегацій з Європи до окупованого Криму – через це ще 2014-го потрапив під західні санкції. У 2018 році відразу кілька журналісток звинуватили його в сексуальних домаганнях.

Владислав Даванков, 40 років. Висувається від партії Нові люди та є співзасновником компанії Faberlic.

У 2023 році Даванков балотувався на мера Москви та набрав трохи більше ніж 5%. У війні з Україною виступає за “мир і переговори” на “російських умовах”. Голосував на підтримку анексії українських територій, за що потрапив під міжнародні санкції.

Вибори президента Росії 2024. Фото: Getty Images

Політолог Володимир Фесенко вважає всіх цих кандидатів формально масовкою, для створення ілюзії конкурентних виборів, хоча, за його словами, переможець виборів президента Росії у 2024 році вже давно відомий.

– Всі розуміють, що переможець вже відомий. Всі інші кандидати виконують роль масовки. Так сказати гарнір до основного блюда, в ролі якого виступає сам Путін. При чому їх ролі чітко визначені – вони не можуть сумарно набрати більше 20%. Тому що вже заздалегідь відомий результат – Путін на цих виборах має набрати не менше 80%, – зазначив експерт.

Фесенко навів приклад, що на минулих виборах президента Росії псевдоопозиціонером Путіна виступала Ксенія Собчак. Вона мала продемонструвати, що на виборах у РФ може бути псевдоліберальний кандидат.

А у 2024 році навіть такого кандидата до виборів просто не допустили.

– Це такий ритуал, який треба зробити, щоб показати світу, що альтернативи Путіну немає, – наголосив політолог.

Чому Путін ліквідовує конкурентів

Російський диктатор Володимир Путін боїться допускати реальних опозиціонерів на вибори в РФ, аби не зазнати поразки.

Політолог навів приклад, коли Олексій Навальний балотувався на вибори мера Москви і отримав великий відклик від населення. Тоді він поступився чинному виконувачу обов’язків мера Москви Сергію Собяніну. У 2014 році Навальний активно критикував політику кремлівського диктатора. У тому ж році щодо нього було сфабриковано справу та засуджено за відмивання коштів на три з половиною роки умовно.

– Путін відчув прихильність населення до його опозиції, після чого Навального не було допущено до жодних виборів, – сказав Фесенко.

Навальний помер за загадкових обставин 16 лютого 2024 року у виправній колонії особливого режиму Полярний вовк у селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу у віці 47 років.

Прощання з Навальним/Фото: Getty Images

27 лютого 2015 року було ліквідовано Бориса Нємцова. Політик активно критикував владу Путіна і був застрелений у віці 55 років. В нього випустили чотири кулі, пізніше у вбивстві звинуватили пʼятьох кавказьких чоловіків.

Путін змінив Конституцію, щоб правити до 2036 року

Як розповідає політолог, фактично Путін був при владі у РФ з початку нульових. У серпні 1999 року він став прем’єр-міністром, а у 2000 вперше обійняв посаду президента. У 2008 році Путіна замінив його поплічник Дмитро Медведєв. А з 2012 дотепер Путін повернувся на свій президентський трон.

Дмитро Медведєв/Фото: Getty Images

За каденції Медведєва в Росії “почали пробиватися перші промені демократії”. Люди не боялися висловлювати свою думку, часто збиралися на протести. Втім Путіна така поведінка населення не влаштовувала тому, ставши в черговий раз президентом, він почав придушувати опозиційні рухи та ліквідовувати опозиціонерів, які становили для його карʼєри реальну загрозу.

У квітні 2021 року Володимир Путін вніс поправки до Конституції РФ, обнуливши власні президентські строки, що дозволяє йому балотуватися на пост президента до кінця 2036 року.

– Як жартують в Росії – це обрання до кінця життя Путіна. Поки він фізично і психологічно зможе керувати Росією, – наголосив експерт.

Чому в Росії немає демократії

На думку Фесенка, в Росії панує політична культура “самодєржавія” та культ Путіна. Населення Росії звикло жити в таких умовах, тому й не висловлює недовіри кремлівському диктаторові.

– Президента вони сприймають, як царя. Справа не тільки в Путіні і в тому, що він хоче авторитаризму, проблема ще і в політичній культурі росіян які приймають ось це “самодєржавіє” під формою президентської влади, – наголосив політолог.

Плани Путіна після виборів

Як зазначає експерт, ні для кого не секрет, що в планах Путіна вести довгу та кровопролитну війну проти України. Втім чи буде він проводити масову мобілізацію після виборів – питання відкрите.

– Після поразки російських військових на Харківщині восени 2022 року Путін провів масштабну мобілізацію і зрозумів, щомобілізація призводить до зростання напруги та втечі значної частини росіян за кордон, – сказав Фесенко.

Він додав, що російський диктатор зробив висновок, що краще що місяці проводити невелику планову мобілізацію, це буде викликати менше негативу до своєї персони у населення. Тож тепер у РФ проводять поточну щомісячну мобілізацію не менше 30 тис. людей.

– Якщо Путін проведе після своїх виборів масову мобілізацію, у нас не буде іншого виходу, як зробити те саме. Тому, що нова хвиля мобілізації в Росії буде означати ескалацію війни. Путін спробує примусити нас до миру на своїх умовах, через ескалацію війни, – сказав експерт.

Вибори президента РФ проводять і на тимчасово окупованих територіях України. Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що спроби Росії організувати будь-яку частину виборів в окупованих регіонах України є абсолютно незаконними та порушують міжнародне право.

Речник Держдепу США Метью Міллер заявив, що Штати не визнають і ніколи не визнають легітимність чи результати фейкових виборів у суверенній Україні, які є частиною президентських виборів у Росії.

Теги по теме
Россия Владимир Путин
Источник материала
Поделиться сюжетом