12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Захворів навіть мер Праги: Чехію охопив небачений з 1963 року спалах кашлюку
Захворів навіть мер Праги: Чехію охопив небачений з 1963 року спалах кашлюку

Захворів навіть мер Праги: Чехію охопив небачений з 1963 року спалах кашлюку

Чехію охопив небачений з 1963 року спалах кашлюку. Серед постраждалих – 80-річний мер Праги Богуслав Свобода, депутат парламенту і відомий гінеколог.

Статистика

– За перший тиждень січня, як повідомляє влада країни, було зареєстровано 28 випадків кашлюку. Зараз ця цифра становить 3 084 – число, небачене з 1963 року, – йдеться в повідомленні.

Оскільки кількість випадків захворювання продовжувала зростати, органи охорони здоров’я Праги розіслали до столичних шкіл листи, в яких ідеться про те, що в разі підтвердження випадку кашлюку в класі всіх нещеплених дітей необхідно відправити додому.

Зараз дивляться

Кашлюк у школах

Це було негайно відкинуто головою національного управління охорони здоров’я, яка зробила догану своїм празьким колегам. За її словами, у шкіл немає повноважень відправляти додому нещеплених дітей як запобіжний захід.

Натомість усі випадки слід розглядати індивідуально, виходячи з того, як довго інфікована дитина провела в класі.

Епідеміологи, зокрема й ті, хто керували урядовими заходами проти Covid-19, закликають використовувати саме той підхід, який рекомендує влада Праги.

Поєднання двох причин

Міністр охорони здоров’я Властіміл Валек заявив, що нинішнє зростання кількості випадків захворювання зумовлене поєднанням двох причин: відновленням респіраторних захворювань, оскільки суспільство відмовляється від суворих заходів проти Covid-19, та неповною імунізацією дітей.

Зазначається, що вакцину проти кашлюку застосовують у п’ять етапів, перші три – у перші 12 місяців життя. Майже всі діти отримують ці початкові дози. Однак тільки 90% в кінцевому підсумку отримують останні дві, які вводять приблизно у віці шести і десяти років.

Це, за словами Валека, пояснює, чому найбільше зростання спостерігається серед чеських підлітків. Батьків закликали перевірити історію щеплень своїх дітей. Дорослим рекомендується зробити повторні щеплення.

Уроки історії

У минулі роки десятки, якщо не сотні немовлят і маленьких дітей помирали на території тодішньої Чехословаччини від кашлюку щороку, аж до запровадження обов’язкової вакцинації 1958 року.

Експерти кажуть, що сучасне населення, як і раніше, добре захищене масовою обов’язковою вакцинацією, яку проводить держава. Однак відновлення випадків захворювання, як і раніше, таїть у собі небезпеку.

Теги по теме
эпидемия коронавируса Чехия
Источник материала
Поделиться сюжетом