Штормитиме два дні: Землю накрила магнітна буря
Штормитиме два дні: Землю накрила магнітна буря

Штормитиме два дні: Землю накрила магнітна буря

Штормитиме два дні: Землю накрила магнітна буря

По планеті вдарила речовина, викинута Сонцем.

Сонце наближається до піку свого 11-річного циклу активності, через що на поверхні нашої зірки все частіше з'являються плями і вона викидає спалахи. Такі події часто супроводжуються корональними викидами маси (КВМ), які досягають Землі та викликають магнітні бурі на планеті.

Дані ресурсу Meteoagent свідчать про те, що магнітна буря накрила Землю 20 березня і триватиме два дні, торкнувшись і 21 березня. Вона буде слабкою, К-індекс перевищить 5. При цьому геомагнітні обурення почалися раніше, вони спостерігалися 18 та 19 березня.

Сайт відстеження космічної погоди Spaceweather також вказує на те, що магнітосфера планети досягла КВМ. Він викликає магнітну бурю категорії G1. Спостерігачі за небом у полярних широтах можуть побачити полярні сяйва.

Магнітні бурі – це обурення геомагнітного поля Землі з різною тривалістю та інтенсивністю. Вони пов'язані із потоками заряджених частинок, які викидає Сонце. Магнітні бурі можуть викликати перебої в роботі зв'язку, а також впливати на самопочуття літніх та метеозалежних людей. Зокрема, вони можуть відчувати головний біль, запаморочення, нудоту, біль у суглобах, втому, безсоння.

Раніше вчені заявили про те, що сказати напевно, чи настав пік сонячної активності можна лише через сім місяців після його завершення.

Источник материала
Поделиться сюжетом