20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Для запобігання війні: Вірменія готова передати Азербайджану чотири села
Для запобігання війні: Вірменія готова передати Азербайджану чотири села

Для запобігання війні: Вірменія готова передати Азербайджану чотири села

Прем’єр-міністр Нікол Пашинян під час візиту за кордон у вівторок заявив про необхідність передачі Вірменією чотирьох прикордонних сіл Азербайджану та відновлення кордонів, які існували в радянські часи. Він попередив, що в іншому випадку може розпочатися новий етап бойових дій між двома країнами Південного Кавказу.

Пашинян зазначив, що уряд прийняв рішення про проведення повної демаркації та делімітації кордону, включаючи повернення районів, які належать до Азербайджану за міжнародними стандартами, але перебувають під контролем Вірменії з моменту розпаду СРСР.

“Наша стратегія полягає в тому, щоб запобігти війні – ми не можемо дозволити їй розпочатися”, – наголосив він, застерігаючи, що Вірменія може стати об’єктом нападу “до кінця тижня”, якщо не погодиться передати села.

Хоча Азербайджан вимагає повернення ексклавів, Єреван сподівається, що це може стати частиною обміну, коли азербайджанські війська відійдуть з території Вірменії, яку захопили у 2022 році. Проте за словами Пашиняна, така угода була відхилена, і села повинні бути передані, щоб запобігти новому конфлікту.

Не було згадано, чи згоден Азербайджан передати вірменський ексклав, що має площу, приблизно, чотирьох сіл, в межах своїх кордонів.

Заява була зроблена під час візиту до Вірменії Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, який високо оцінив підтримку України та заявив про підтримку альянсом її суверенітету і територіальної цілісності.

Вірменія намагається зміцнити свої зв’язки з Заходом після війни Росії в Україні, а Пашинян вважає, що Москва більше не може бути надійним гарантом безпеки.

У вівторок президент Азербайджану Ільхам Алієв відвідав колишній регіон Нагірного Карабаху, який раніше перебував під контролем Вірменії після війни в 1990-х роках, але в минулому році був захоплений азербайджанськими військами. Атака у вересні призвела до масової втечі 100 000 вірменських мешканців.

Згідно з результатами зустрічі міністрів закордонних справ та заступників прем’єр-міністрів Азербайджану і Вірменії з питання делімітації кордонів, висловлено оптимістичні перспективи вирішення конфлікту між країнами. Про це повідомив сам Алієв після зустрічі з генеральним секретарем НАТО. “Ми дуже близькі до прориву завдяки відновленню територіальної цілісності Азербайджану. Це означатиме мир на Кавказі, довгоочікуваний мир”, – підкреслив він.

Теги по теме
Армения Азербайджан
Источник материала
Поделиться сюжетом