19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У ЄС попередньо погодили продовження безмитного агроекспорту для України
У ЄС попередньо погодили продовження безмитного агроекспорту для України

У ЄС попередньо погодили продовження безмитного агроекспорту для України

Європарламент і Рада ЄС досягли попередньої домовленості про продовження заходів лібералізації торгівлі з Україною ще на рік – до 5 червня 2025 року.

Про це йдеться на сайті Європейського парламенту.

Дане рішення передбачає продовження тимчасового призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС.

Зараз дивляться

Водночас Комісія матиме право застосувати будь-які заходи, які вважатиме за потрібне, якщо виникнуть значні порушення на ринку ЄС або ринках однієї чи кількох країн блоку через український імпорт.

Постанова також передбачає екстрене гальмування особливо чутливої сільськогосподарської продукції, зокрема птиці, яєць і цукру. Євродепутати домоглися розширення цього переліку овесом, кукурудзою, крупою та медом.

Згідно з новими правилами, Єврокомісія буде зобов’язана знову запровадити тарифні квоти, якщо імпорт перелічених вище продуктів з України до ЄС перевищуватиме середнє арифметичне обсягів, імпортованих у 2022 та 2023 роках.

Наступні кроки

Парламент і Рада тепер повинні дати остаточне зелене світло угоді. Термін дії чинних домовленостей закінчується 5 червня 2024 року.

Безмитна торгівля ЄС з Україною

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ЄС у червні 2022 року дозволив безмитний доступ українських товарів до ЄС. Ці заходи згодом продовжували двічі.

Теги по теме
Украина Евросоюз Европарламент
Источник материала
Поделиться сюжетом