Зупинити Грузію на шляху до ЄС: чи "приєднає" Росія Південну Осетію перед інавгурацією Путіна
Зупинити Грузію на шляху до ЄС: чи "приєднає" Росія Південну Осетію перед інавгурацією Путіна

Зупинити Грузію на шляху до ЄС: чи "приєднає" Росія Південну Осетію перед інавгурацією Путіна

Питання щодо можливого "входження" Південної Осетії (самопроголошена держава, створена внаслідок окупації РФ частини Грузії) до складу Росії обговорюється у тісній координації з Москвою, заявив "голова парламенту республіки" Алан Алборов. Таким чином, плани анексії чужих території продовжують бути актуальними для керівництва Російської Федерації.

Зважаючи на те, як президент Росії Володимир Путін полюбляє отримувати певні "подарунки" до своїх визначних дат, "приєднання" окупованої частини Грузії до РФ може відбутися напередодні 7 травня – дати так званої інавгурації російського диктатора на черговий строк.

Про те, що стоїть за заявами про "приєднання" Південної Осетії до Росії, – у матеріалі OBOZ.UA.

"Прийде час – і ми це зробимо"

Питання "входження" Південної Осетії до складу Російської Федерації обговорюється у тісній координації з Кремлем. Про це пропагандистській російській інформаційній агенції (РІА) "Новости" заявив так званий голова парламенту республіки Південна Осетія Алан Алборов.

"Усі ці питання ми обговорюємо у тісній координації з Росією з урахуванням наших двосторонніх відносин та договорів. Коли ми спільно з Росією дійдемо до цієї думки, ми це зробимо", – так Алборов відповів на запитання щодо можливості провести "референдум" з цієї теми.

При цьому треба розуміти, що насправді ніяких особливих "обговорень" і не потрібно. Якщо Путін вирішить, що прийшов час потішити російський народ "приєднанням" ще однієї окупованої території, він це зробить у стислі терміни.

Коли ж саме так звана республіка та РФ "можуть дійти до такої спільної думки"? Зважаючи на те, що Путін дуже полюбляє демонстрацію своїх "постійних перемог", а Росія "невпинно приростає новими територіями", особливо у визначні для нього дати, можна спрогнозувати, що "приєднання" відбудеться у дні путінської так званої інавгурації, яка запланована на 7 травня.

Про "приєднання" говорять уже давно

Росія певним чином контролює територію Південної Осетії з початку 90-х років минулого століття. Після нападу Росії на Грузію у 2008 році під її контроль перейшла вже вся Південна Осетія. Окрім того, російські війська разом з місцевими бойовиками провели у самопроголошеній республіці етнічну чистку, що спричинило масове виселення майже всього грузинського населення регіону.

Так зване керівництво Південної Осетії неодноразово заявляло про свої плани провести "референдум" щодо входження до складу РФ. У травні 2022 року "референдум про приєднання" Південної Осетії до Росії вже навіть призначили, але потім відклали, "враховуючи невизначеність правових наслідків питання, яке виноситься".

Вже у 2023 році заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв заявив про можливе приєднання до РФ Абхазії та Південної Осетії. Він припустив, що "якщо виникнуть вагомі причини", Росія забере землі Абхазії і Південної Осетії собі, зафіксувавши їх як свої території.

До речі, Путін досить часто транслює на публіку через когось зі своїх поплічників те, що поки не готовий озвучити особисто. Останнім часом таким "обраним" є Медведєв.

"Якщо для нашої стурбованості виникнуть реальні причини, зволікати не станемо. В Абхазії і Південній Осетії ідея приєднання до Росії, як і раніше, популярна. І цілком може бути реалізована, якщо на те виникнуть вагомі причини", – зазначав рік тому Медведєв.

Путін не хоче зупинятися

"Процес анексії територій, які Російська Федерація вважає такими, що входять у її зону впливу, з погляду її керівництва, не має зупинятися. В цьому сенсі "керівництво" Південної Осетії є для російської влади дуже комфортним партнером для подальшого просування цієї тези" – таку думку стосовно перспектив "входження" Південної Осетії до складу РФ висловив політичний аналітик, публіцист Віталій Портников.

"Зараз у Кремля немає розуміння, як буде продовжуватися його війна проти України, де війська РФ от вже два роки поспіль не можуть прорвати оборону українських військ навіть на Донбасі і фактично змушені були захищати свої позиції під час контрнаступу української армії. Таким чином, для демонстрації того, що Росія "розширюється" і має змогу це робити за рахунок територій колишніх радянських республік, залишилось не так вже й багато регіонів. Південна Осетія – один із них. Бо, наприклад, з іще однією окупованою росіянами грузинською територією – Абхазією – у Кремля є певні проблеми. Ця самопроголошена республіка взагалі не прагне до возз’єднання з РФ. Таким чином, Москва не може продиктувати Сухумі програму "входження", адже з цим можуть виникнути серйозні проблеми.

Важливим тригером російської ідеї "приєднання" Південної Осетії є також прагнення Грузії стати кандидатом у члени Європейського Союзу, що створює можливості для початку переговорного процесу між ЄС і Тбілісі в майбутньому. Тому якщо псевдокордони Російської Федерації будуть проходити за декілька десятків кілометрів від Тбілісі, Москва може вважати, що матиме надійний інструмент шантажу Європейського Союзу, щоб не дозволити Заходу провести ефективний процес європейської інтеграції Грузії.

У Росії досі вважають, що держави, які не мають повного контролю над своєю міжнародно визнаною територією, такі як Україна, Молдова і Грузія, можуть, звісно, вважатися кандидатами в члени Європейського Союзу і проводити переговори з ЄС, але стати повноцінними членами Євросоюзу вони не зможуть до вирішення питання про відновлення своєї територіальної цілісності. Про те, щоб ця територіальна цілісність не була відновлена, "подбає" Володимир Путін і його агресивна армія. Саме тому ідея анексії чужих територій є для російського політичного керівництва такою собі зупинкою цивілізаційного розвитку сусідніх країн. Це також дає можливість у майбутньому зазіхати на ліквідацію їхнього суверенітету. Про це не так давно абсолютно безапеляційно і однозначно заявив один із найближчих соратників Путіна – Дмитро Медведєв", – зазначив Віталій Портников.

Источник материала
Поделиться сюжетом