82-річній львів’янці видалили одразу дві меланоми – на стопі і на передпліччі: прогнози обнадійливі
82-річній львів’янці видалили одразу дві меланоми – на стопі і на передпліччі: прогнози обнадійливі

82-річній львів’янці видалили одразу дві меланоми – на стопі і на передпліччі: прогнози обнадійливі

Львівські онкологи видалили 82-річній львів’янці відразу дві задавнені меланоми – одну на стопі, іншу – на передпліччі. Ще й на додачу вражені метастазами лімфатичні вузли. Важка операція, проте жінка її витримала і, більше того, попри поважний вік, налаштована оптимістично.

Були пігментні плями – стали меланоми

Наприкінці 2022 року жінка помітила дві невеличкі пігментні плями: одну – на нозі, іншу на руці. Проте, не звернула на них увагу.

Згодом плями почали збільшуватися, а та, що на стопі, вже завдавала дискомфорту при ходьбі. Коли пляма почала кровити, Галина нарешті звернулася до сімейного лікаря, а він скерував її до онколога.

Зараз дивляться

Лікарі відділення пухлин м’яких тканин Львівського онкоцентру запідозрили у пацієнтки одразу дві меланоми, які розвивалися незалежно одна від одної. Вердикт був однозначним – потрібна термінова операція.

Щоб мінімізувати навантаження тривалого наркозу на організм пацієнтки, пані Галині провели симультанну (поєднану) операцію.

Дві операції за один раз

– Їй видалили утворення на правому передпліччі та одночасно новоутворення на правій стопі, – розказує завідувач відділення пухлин м’яких тканин Ігор Дмитрик.

Хірург зазначив, що пацієнтці зробили ще й аутодермопластику, тобто, взяли клаптик шкіри зі стегна і пересадили на стопу, щоб закрити дефект, який виник внаслідок видалення пухлини.

При гістологічному дослідженні фахівці виявили у лімфатичному вузлі метастази, тож наступним етапом лікування стало видалення лімфатичних вузлів у пахово-стегновій зоні.

Зараз пані Галина відновлюється після хірургічного лікування. У подальшому жінка потребуватиме системної терапії.

У свої 82 роки пацієнтка енергійна, життєрадісна і позитивно налаштована.

Пані Глина лише шкодує, що відтягувала свій візит до фахівців, бо переконана – якби звернулась одразу, то лікування було б легшим і не таким тривалим.

Джерело і фото: Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр

Теги по теме
Львов
Источник материала
Поделиться сюжетом