В компанії Ілона Маска показали першу людину, якій вживили чип у мозок
В компанії Ілона Маска показали першу людину, якій вживили чип у мозок

В компанії Ілона Маска показали першу людину, якій вживили чип у мозок

В нейротехнологічній компанії Ілона Маска Neuralink опублікували відео, в якому показали першу людину, якій вживили чип у мозок. 

Як повідомляє видання The Washington Post, це буде ще однією віхою розвитку для компанії, що минулого року отримала схвалення від Управління з продовольства і медикаментів США на проведення випробувань свого електронного мозкового імплантату на людях.  

У опублікованому відео в соціальній мережі Маска X, 29-річний пацієнт сказав, що його звуть Ноланд Арбо і що він був паралізований вниз від плечей після нещасного випадку близько восьми років тому. Арбо сказав, що любить грати в шахи, і на відео він продемонстрував як самостійно переміщує курсор, щоб грати в комп’ютерні шахи. 

Зазначається, що пристрій Neuralink і конкуруючі продукти розроблені для зчитування активності мозку, щоб розшифрувати, який рух має намір зробити людина, а потім запустити команду для виконання цієї дії. 

Пацієнт сказав, що спочатку він практикувався в спробах рухати рукою, поки не стало інтуїтивно зрозумілим уявити рух курсору. 

Відео з Арбо з’явилося майже через три роки після того, як Neuralink опублікував відео, на якому зображено мавпу, яка розумом грає в понг. Тоді компанія зазнала критики за поводження з тваринами під час розробки мозкового імпланту.

Робота Neuralink Маска – що відомо

У 2021 році американська компанія Neuralink показала відео з мавпою, яка грає у відеогрубез джойстика чи будь-яких кнопок – лише "силою думки". 

У вересні 2023 року Ілон Маск визнав, що під час випробування вмирали мавпи, але він стверджував, що жодна із смертей не була пов'язана з імплантацією. Однак розслідування, проведене виданням WIRED, показало зворотне.

Журналісти з'ясували, що деяких тварин приспали після того, як їх стан здоров'я погіршився після імплантації мозкового чіпа. 

Теги по теме
Илон Маск
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны