Донора знайшли в США: в Черкасах українцю пересадили кістковий мозок
Донора знайшли в США: в Черкасах українцю пересадили кістковий мозок

Донора знайшли в США: в Черкасах українцю пересадили кістковий мозок

У Черкаському онкоцентрі 26-річному українцю трансплантували кістковий мозок донорки США.

Не могли встановити причину хвороби

Богдан Нестерук захворів у 2009 році, коли йому було 11 років. Лікарі спочатку не могли визначити причину хвороби, але пізніше нарешті виявили та діагностували апластичну анемію.

Після двох років лікування в Білорусі і повернення додому, у 2018 році хвороба повернулася. Було проведено дві лінії стандартної терапії, після яких фахівці порекомендували звернутися до Черкаського онкоцентру та виконувати трансплантацію кісткового мозку.

Зараз дивляться

Пошук донора кісткового мозку

Після додаткових обстежень лікарі скоригували діагноз –  мієлодиспластичний синдром вторинний. Основним проявом цієї хвороби є нездатність кісткового мозку виробляти клітини крові: еритроцити, тромбоцити, лейкоцити.

Внаслідок цього пацієнт стає залежний від трансфузії тромбоцитів і два-три рази на тиждень потребує переливання компонентів крові. Саме тому у Черкаському онкоцентрі одразу почали шукати донора та готуватися до трансплантації.

Шанс на повноцінне життя

Коли з Америки надійшов донорський матеріал, провели успішну трансплантацію. І хоча наразі організм 26-річного українця потребує тривалого відновлення, Богдан налаштований на одужання. Хлопець зазначає, що має багато планів, про які давно мріяв.

Подарувати шанс на повноцінне життя дуже просто. Для цього треба долучитися до Українського реєстру донорів кісткового мозку й у випадку співпадіння бути готовим до цієї процедури, адже це повністю безпечно для донора.

Джерело і фотоЧеркаський клінічний онкологічний центр

Теги по теме
Черкассы
Источник материала
Поделиться сюжетом