Більшість американців вважає, що США мають відреагувати на ядерний удар РФ по Україні – опитування
Більшість американців вважає, що США мають відреагувати на ядерний удар РФ по Україні – опитування

Більшість американців вважає, що США мають відреагувати на ядерний удар РФ по Україні – опитування

Більшість американців вважають, що в найближчі п’ять-десять років вірогідність нової світової війни, принаймні, дещо вища, але більшість із них не думають, що добровільно підуть на військову або невійськову службу, якщо США виявляться втягнутими в неї.

Водночас у випадку російського ядерного удару по Україні понад третина американців вважає, що Сполучені Штати мають відреагувати на атаку РФ: чи оголосити війну Росії, чи завдати ядерного удару у відповідь.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження YouGov, у якому американців запитували про можливість нової світової війни, про роль, яку можуть зіграти інші країни, і про те, як США мають реагувати на гіпотетичні ядерні атаки за кордоном і всередині країни.

Зараз дивляться

Імовірність третьої світової війни

Згідно з опитуванням, 22 % американців вважають дуже ймовірним, що в найближчі 5-10 років відбудеться ще одна світова війна. При цьому 39 % вважають це малоймовірним.

Третина республіканців вважають, що ймовірність нової світової війни в найближче десятиліття дуже висока; з цим згодні 20 % незалежних респондентів (які не визначилися з вибором політичної сили) і 16 % демократів.

Водночас троє з п’яти американців вважають, що ймовірність виникнення нової світової війни в найближчі 5-10 років принаймні дещо вища.

Якби почалась ще одна світова війна, 77 % американців вважають, що США братимуть у ній участь. Тільки 6 % кажуть, що США не братимуть у ній участі, а решта 18 % не впевнені.

72 % вважають, що в разі початку нової світової війни Росія буде втягнута в неї і буде на іншому боці, ніж США. Стільки ж (69 %) говорять те саме про Китай.

Країни, які, на думку американців, будуть залучені в гіпотетичний глобальний конфлікт і опиняться на одному боці зі США, – це Велика Британія (67 %), Україна (58 %) та Ізраїль (58 %).

Роль американців у третій світовій війні

Якби почалась світова війна за участю США, 6 % американців сказали, що пішли б добровольцями на військову службу, 9 % – що не пішли б, але послужили б, якби їх призвали, і 13 % – що не пішли б добровольцями та відмовилися б служити, якби їх призвали; 60 % сказали, що не вірять, що збройні сили США захочуть, щоб вони служили через вік або інвалідність.

Однак якби над США нависла безпосередня загроза вторгнення, відсоток людей, які добровільно пішли б на військову службу, був би вищим: 16 %. 47 % кажуть, що навіть у цьому випадку вони не вірять, що ЗС США захочуть, щоб вони служили через вік або інвалідність.

При цьому американці більш відкриті до ідеї служби на небойових посадах у разі світової війни. 19 % заявили, що пішли б добровольцями на такі ролі; 12 % не пішли б добровольцями, але стали б служити, якби їх призвали. Якби США перебували під безпосередньою загрозою вторгнення, 26 % добровільно пішли б на небойову службу. 42 % американців кажуть, що уряд не захоче брати їх на небойові ролі з причин, пов’язаних із віком або інвалідністю; 38 % кажуть, що уряд не захоче брати їх на службу з цих причин, навіть якщо США опиняться під безпосередньою загрозою вторгнення.

Ядерна зброя в третій світовій війні

Багато американців вважають, що ядерна зброя зіграє свою роль у потенційних глобальних конфліктах. 68 % американців вважають імовірним, що майбутня світова війна супроводжуватиметься застосуванням ядерної зброї, зокрема 64 % демократів і 78 % республіканців.

Загалом більшість американців, включно з трьома чвертями республіканців, вважають, що ймовірність того, що майбутня світова війна супроводжуватиметься застосуванням ядерної зброї, дещо велика або дуже велика.

Війна США з Росією та/або Китаєм

Якби вибухнула світова війна, в якій США та їхні союзники билися б проти Росії, Китаю або обох країн, американці частіше говорять, що західні країни перемогли б, ніж що вони програли б.

У разі війни за участю Росії та її союзників 53 % вважають, що західні країни та їхні союзники перемогли б. Якщо війна вестиметься між Китаєм і його союзниками та західними країнами і їхніми союзниками, 48 % американців вважають, що західні країни переможуть. Якби і Китай, і Росія, і їхні союзники воювали із західними країнами та їхніми союзниками у світовій війні, 45 % американців вважають, що перемогли б західні країни.

У кожній гіпотетичній війні 12 % або менше очікують поразки західних країн.

Республіканці найчастіше кажуть, що західні країни та їхні союзники переможуть Росію (60%), Китай (56%), а також Китай і Росію разом (55%).

Дії США, якщо РФ вдарить ядерною зброєю по Україні

Під час опитування YouGov також ставили запитання про конкретні сценарії, пов’язані із застосуванням ядерної зброї Росією і Китаєм.

Якщо Росія застосує ядерну зброю проти України – а президент Росії Володимир Путін заявив, що його країна готова зробити це, якщо суверенітет або незалежність Росії опиняться під загрозою, – більшість американців вважають, що США мають вжити якихось заходів, хоча мало хто виступає за застосування ядерної зброї у відповідь.

У ситуації, якби Росія застосувала невелику ядерну зброю проти українського військового об’єкта – і якби США і західні країни вже не перебували в стані війни з Росією – 11 % американців вважають, що США повинні почати ядерну відплату проти Росії. 21 % вважають, що найкращим варіантом було б оголосити Росії війну, але не застосовувати ядерну зброю, а 30 % вважають, що США повинні вжити заходів, які не потребують оголошення війни.

Водночас, якби Росія застосувала ядерну зброю проти одного з міст України, 13 % вважають, що США повинні почати ядерну відплату, а 22 % вважають, що країна повинна оголосити війну, але не застосовувати ядерну зброю. 28 % вважають, що США мають вжити заходів, які не потребують оголошення війни.

Ядерний удар по США

Згідно з опитуванням, у разі гіпотетичного сценарію, за якого США стануть об’єктом ядерного нападу, підтримка ядерної відплати набагато вища – хоча й не досягає більшості.

Якби інша країна застосувала невелику ядерну зброю проти американського військового об’єкта, 27 % підтримали б ядерну відплату, а 30 % вважають, що США мають оголосити війну, але не застосовувати ядерну зброю.

Якби ядерну зброю було застосовано проти міста в США, 38 % вважають, що найкращим варіантом було б почати ядерну відплату проти цієї країни, а 27 % вважають, що США мають оголосити війну, але не застосовувати ядерну зброю.

38% американців підтримали б ядерну відплату, якби по американському місту було застосовано ядерну зброю

Теги по теме
Россия США Китай
Источник материала
Поделиться сюжетом