Навіть сонячні затемнення вже не ті, що були: найкращі бачили динозаври
Навіть сонячні затемнення вже не ті, що були: найкращі бачили динозаври

Навіть сонячні затемнення вже не ті, що були: найкращі бачили динозаври

Дослідники розповіли, якої тривалості були найдовші сонячні затемнення.

Астрономи кажучи, що сонячні затемнення в наш час є бляклою тінню тих, що колись було видно із Землі, пише IFlScience.

За словами експертів, у далекому минулому на Землі було видно більш тривалі сонячні затемнення, вони відбувалися мільйони років тому.

Річ у тім, що раніше Місяць хоч і швидше рухався своєю орбітою, він був ближче до Землі, а це означає, що супутник міг закривати Сонце краще, ніж зараз. Таким чином, за часів динозаврів на нашій планеті були по-справжньому епічні затемнення, які тривали рекордний час.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

На жаль, у той час на планеті не було нікого, хто зміг би точно підрахувати час сонячних затемнень. Моделі рухів небесних тіл втрачають свою точність у міру повернення в глибоке минуле. Наука не може точно сказати, коли і як відбувалися затемнення десятки тисяч років, не кажучи вже про мільйони років.

Тому рекордні затемнення необхідно шукати серед тих, що людству вдалося зафіксувати.

Найтриваліше повне сонячне затемнення з тих, що були зареєстровані, відбулося 20 червня 1955 року, коли Сонце було заблоковано 7 хв 8 сек. Затемнення було видно зі Шрі-Ланки та деяких регіонів Південно-Східної Азії.

Щоправда, такий рекорд не протримається вічно. Згідно з розрахунками, у 2150 році очікується сонячне затемнення тривалістю 7 хв 14 сек. Але 18 років по тому буде поставлено новий рекорд, коли затемнення триватиме 7 хв 26 сек. У 2186 році космічне явище займе 7 хв 29 сек.

Кінець 22-го століття буде воістину золотою ерою для мисливців за затемненнями.

Попри це, людство бачило й триваліші затемнення, ніж те, що відбулося 1955 року. Спираючись лише на власні розрахунки, вчені можуть сказати, що найтриваліше сонячне затемнення відбулося 743 року до н.е., коли частина Індійського океану перебувала в темряві протягом 7 хв 28 сек.

Час затемнень залежить від орбіт Землі та Місяця, жодна з яких не є ідеально круглою. Наприклад, коли Земля за своєю орбітою відсувається найдалі від Сонця, зірка починає займати меншу частину нашого неба, тому може бути повністю закрита Місяцем більше часу. І навпаки, коли Місяць знаходиться найближче, він здається більшим і може блокувати більше.

Якщо взяти до уваги всі ці нюанси, згідно з розрахунками Ізабель Мартін Льюїс із Військово-морської академії США, максимальна тривалість затемнення в нинішніх умовах становитиме 7 хв 31 сек.

Нагадаємо, під час повного сонячного затемнення у квітні 2024 року на Сонці можуть бути помітні потужні вибухи. Учені припускають, що Сонце вступило у фазу своєї найвищої активності, а тому можна буде побачити різні вибухові явища.

Теги по теме
Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом