Як прописати дитину, яка народилася за кордоном: куди звертатися та які документи необхідні
Як прописати дитину, яка народилася за кордоном: куди звертатися та які документи необхідні

Як прописати дитину, яка народилася за кордоном: куди звертатися та які документи необхідні

Українці, які опинилися за кордоном через повномасштабне вторгнення Росії на територію України, вимушені вирішувати багато юридичних питань за межами країни. Серед них — реєстрація місця проживання новонародженої дитини.

Як прописати дитину, яка народилася за кордоном, та що для цього необхідно зробити — читайте на Фактах ICTV.

Як прописати дитину, яка народилася за кордоном: куди звертатися

Державну реєстрацію актів цивільного стану українців, які тимчасово перебувають або проживають за кордоном, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України. Перелік консульських установ можна подивитися за .

Зараз дивляться

Реєстрація народження дитини здійснюється консулом з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові, згідно з затвердженою наказом Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України Про порядок реєстрації актів громадянського стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України № 32/5/101 від 23 травня 2001 року.

Реєстрація дитини проводиться за письмовою заявою та за місцем народження або місцем проживання батьків дитини або одного з них.

У разі відсутності батьків або при їх неможливості зареєструвати народження дитини з поважних причин, реєстрація місця проживання здійснюється за заявою родичів чи уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, у якому народилася дитина або в якому вона перебуває.

Якщо дитина народилась під час подорожі, перебування матері у потягу, на морському, річковому, повітряному судні або іншому транспортному засобі, то реєстрація місця народження здійснюється у найближчій консульській установі.

Зверніть увагу! Заяву про реєстрацію народження дитини необхідно подати не пізніше одного місяця з дня народження дитини.

Які документи, необхідні для реєстрації дитини за кордоном

Для того, щоб прописати дитину, яка народилася за кордоном необхідно підготувати такі документи:

  • Паспортні документи батьків дитини або одного з батьків. Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, не може бути пред’явлений, то відомості про нього зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб.
  • Документ, що підтверджує факт народження дитини, виданий медичним закладом, або довідку від лікаря, який допомагав під час пологів.
  • Документ, який засвідчує відомості про батька.

Це може бути:

  1. Свідоцтво про шлюб;
  2. Заява матері або батька про визнання батьківства;
  3. Якщо батьки не перебувають у шлюбі, то спільна заява матері та батька дитини;
  4. Спільна заява матері та її чоловіка про невизнання чоловіка батьком дитини;
  5. Спільна заява батька дитини та чоловіка, який перебуває у шлюбі з матір’ю.

У разі відсутності свідоцтва про шлюб для внесення відомостей щодо батька дитини можна надати копію відповідного актового запису.

Реєстрація народження дитини, а також видача свідоцтва про реєстрацію цього акту не передбачає стягнення консульського збору, тобто безкоштовна.

Як зареєструвати місце проживання дитини, народженої за кордоном, на території України

Якщо дитина народилася за кордоном, і батьки хочуть зареєструвати її місце проживання на території нашої держави, то зробити це можна наступним чином:

  • один з батьків, що залишився на території України, може подати заяву до ЦНАПу;
  • якщо батько і мати перебувають за кордоном, то необхідно оформити нотаріально завірену довіреність на їх представника.

Реєстрація дитини в Україні має відбуватися за місцем реєстрації батьків, тобто за адресою їхньої прописки. Детальніше про реєстрацію дітей до 14 років можна дізнатися на порталі .

Источник материала
Поделиться сюжетом