Що в біса відбувається? Українцям розповіли, чому ростуть ціни на пальне
Що в біса відбувається? Українцям розповіли, чому ростуть ціни на пальне

Що в біса відбувається? Українцям розповіли, чому ростуть ціни на пальне

Українцям розповіли, що відбувається на ринку палива в Україні

Блокування кордонів, ріст курсу долара і багато інших чинників суттєво вплинули на вартість бензину в Україні. Ціни на АЗС уже кілька днів поспіль коригуються у бік здорожчання.

А тепер ще й нардепи хочуть підвищити акциз на пальне. Через це бензинможе стати дорожчим ще на кілька гривень. Про збільшення вартості бензину, ріст курсу долара та інші економічні новини тижня говорили на YouTube-каналі "Телеграфа" у програмі "ПроГроші" журналісти Денис Безлюдько та Олександр Крамаренко.

Світові ціни потроху зростали, як розповідав "Телеграфу" Сергій Куюн, директор Консалтингової групи А-95. Оператори в Україні довго тримали стабільні ціни, але тепер настав час наздоганяти світові ціни. Оператори змогли втримати ціни протягом 3 місяців (з початку року), поки не закінчились старі запаси. Вони мали закінчитись ще місяць тому, але різко впав попит на бензин — через блокування кордонів і мобілізацію (чоловіки бояться їздити авто).

Денис Безлюдько пояснює, чому у Раді пропонують підвищити акциз на пальне. Річ в економіці, яка сильно постраждала через війну. Кабмін вимушений шукати гроші будь-де, щоб наповнити бюджет. І тому розробив законопроєкт про підвищення цін, у тому числі на бензин. Експерт стверджує, що за умови того, що євро зростати не буде, бензин здорожчає на 7 гривень, а дизель — більше, ніж на 10.

Олександр Крамаренко вважає, що через це підвищаться ціни на все, і це закономірно. І ще — будуть зростати видатки на ЗСУ, адже вони є потужним споживачем палива, зокрема, дизелю. Крім того, починається посівна, яка також потребує великих запасів дизельного пального.

Та є надії на те, що нардепи не погодяться підняти акциз, вважає Денис Безлюдько. Він вважає, що здоровий глузд народних депутатів переможе.

Станом на сьогодні, 27 березня, вартість пального на АЗС, порівняно з учорашнім днем, зросла ще на кілька копійок.

  • A-95+ — 56,68 грн/л;
  • А-95 — 53,26 грн/л;
  • А-92 — 50,02 грн/л;
  • дизель — 53,57 грн/л;
  • автогаз — 28,07 грн/л.

Динаміка цін на пальне в Україні, за даними Мінфін, така:

Підписуйтесь на канал "Телеграфу", щоб оперативно отримувати найсвіжішу та перевірену інформацію про все, що відбувається у світі та в Україні.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны