Першокурсник Львівської політехніки створив модель протеза кисті: можна тримати чашку і телефон
Першокурсник Львівської політехніки створив модель протеза кисті: можна тримати чашку і телефон

Першокурсник Львівської політехніки створив модель протеза кисті: можна тримати чашку і телефон

Першокурсник Назар Кудерський, що навчається на спеціальності біомедична інженерія в Інституті хімії та хімічних технологій НУ Львівська політехніка, розробив і виготовив модель протеза кисті.

Його виріб вразив фахівців, бо створював його хлопець самотужки, проте характеристики моделі не гірші ніж у найбільш сучасних  протезів кінцівок.

Починав з креслень і вивчення анатомії

Ідея створити модель виникла спонтанно.  Він щодня ходить в інститут повз госпіталь, де на лікуванні та реабілітації перебуває чимало військових. Багато з них – без кінцівок.

Зараз дивляться

Оскільки майбутня спеціальність хлопця пов’язана з протезуванням, він вирішив спробувати втілити в життя задум щодо створення моделі протеза кисті.

Починав із креслень, ескізів. Вивчив будову кисті, те, як розміщені кістки, згини пальців, сухожилля і фактично за допомогою цього медичного посібника створив модель за прикладом власної руки.

Матеріали використовував різні, зокрема каучук для відтворення сухожилля, а саму модель зробив із модифікованого і стійкого до світла пластику PETG, який отримав на кафедрі полімерів.

– Виявилося, найважче змоделювати великий палець, адже він здійснює багато різних рухів. Але тепер я вже знаю, як поліпшити, вдосконалити його, – розповідає Назар.

Щоб надрукувати всі елементи протеза, знадобився спеціальний 3D-принтер. Його, як і анатомічний атлас, допомогли придбати батьки, які всіляко підтримують ідеї сина.

Протез Кудерського – перехідний

В окремих питаннях хлопець консультувався на кафедрі креслення, а всі точні прорахунки йому допоміг зробити викладач, доцент кафедри вищої математики Петро Сохан.

В інституті схвально відгукнулися на розробку першокурсника.

– Хлопець дуже спрямований. Нещодавно йому запропонували долучитися до спільного конкурсу з розроблення робота-маніпулятора, який працюватиме з дрона, – розповів директор інституту Володимир Скороход.

Протез кисті Кудерського можна назвати перехідним, адаптивним, таким, що пришвидшить звикання до біонічного.

Він розрахований на елементарні дії: підняти щось неважке, до двох кілограмів, взяти горнятко, набрати текст на клавіатурі, зателефонувати.

Виготовити його можна швидко, за три – три з половиною місяці.

Надрукувати на 3D-принтері можна й за день, далі все з’єднати спеціальним клеєм, і через три дні протез вже готовий до використання.

Назар Кудерський має багато професійних планів, зокрема виготовити руку аж до плеча, а в майбутньому братиметься за стопи й ноги.

Джерело і фото: Національний університет Львівська політехніка

Теги по теме
Львов
Источник материала
Поделиться сюжетом