Допомогти після втрати побратима: психолог ДШВ розповів, як вони підтримують бійців
Допомогти після втрати побратима: психолог ДШВ розповів, як вони підтримують бійців

Допомогти після втрати побратима: психолог ДШВ розповів, як вони підтримують бійців

Уже понад два роки повномасштабної війни та ціле десятиліття бойових дій, в яких гинуть наші бійці. Військові часто змушені переживати втрату близьких – побратимів.

Начальник групи контролю бойового стресу 46 окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ, старший лейтенант Ярослав Дорошенко розповів Фактам ICTV, як психологи допомагають військовослужбовцям пережити втрату побратима.

Що відчувають захисники

Втрата побратима – головний психогенний фактор на війні.

Зараз дивляться

– Люди звикають до обстрілів, до танків, навіть до дронів. Але втрати в підрозділі – це чинник, який найбільше впливає на наших військовослужбовців, – говорить Ярослав.

Психолог пояснює, що після втрати побратима бійці можуть відчувати сором і провину. Часто таке спостерігається у бойових медиків. Їм потім здається, що не змогли врятувати загиблого, що надали допомогу не в повному обсязі.

Також у захисників часто виникає провина того, хто вижив.Тоді військовослужбовець картає себе: чому він загинув, а не я?

Як психологи допомагають пережити втрату побратима

– Ці фактори найбільше впливають на наших військових. Ми працюємо з цим, – пояснює психолог.

Важливо розуміти, що на війні не повністю переживається горе втрати, як, наприклад, у цивільному житті, коли спливає певний час і все відбувається поступово.

Тому в деяких підрозділах вже склалися традиції вшанування пам’яті загиблих воїнів. Побратими йдуть до церкви, ставлять свічки.

– Я вважаю, що така ʺзвичкаʺ дуже важлива для психологічного відновлення. Хоча, це і найтяжчий фактор, який впливає на наших захисників, – наголошує Ярослав.

Источник материала
Поделиться сюжетом