12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ДНК віком 1500 років допомогла відтворити зовнішність імператора Китаю
ДНК віком 1500 років допомогла відтворити зовнішність імператора Китаю

ДНК віком 1500 років допомогла відтворити зовнішність імператора Китаю

ДНК віком 1500 років допомогла відтворити зовнішність імператора Китаю

Серед іншого, він зміг об'єднати північний Китай.

Вчені використали ДНК, витягнуту з останків імператора У, який правив Китаєм 1500 року, щоб відтворити його зовнішній вигляд. ДНК також допомогла дослідникам з'ясувати, що могло стати причиною смерті імператора, повідомляє Live Science.

Імператор У був правителем китайської династії Північна Чжоу з 560 року нашої ери до своєї смерті у 578 році у віці 36 років. Він найбільш відомий створенням сильної військової присутності, умиротворенням турків та об'єднанням північного Китаю після перемоги над династією Північна Ці.

Але що стало причиною смерті імператора в такому юному віці є предметом суперечок. Одні історики стверджують, що його отруїли, інші – що він став жертвою невідомої хвороби. Але нове дослідження, що ґрунтується на аналізі ДНК, показало, що імператор помер від ускладнень після інсульту.

Археологи виявили гробницю У 1996 року. У ній знаходився скелет імператора, включаючи «майже повний череп», з якого дослідники змогли витягти ДНК для генетичного аналізу.

В результаті вони змогли відтворити зовнішність імператора У. На отриманому зображенні можна побачити чоловіка з карими очима, чорним волоссям і темнішим відтінком шкіри, характерним для сьогоднішніх жителів Північної та Східної Азії.

Дослідники припускають, що імператор У належав до сяньбей, кочової групи, яка жила на території сучасної Монголії та північних частин Китаю. Представники сяньбей мігрували на південь до північного Китаю і з'єдналися з людьми, які були етнічними ханьськими китайцями.

Висновки вчених узгоджуються з історичними записами, які свідчили про те, що в імператора спостерігалася «афазія (нездатність розуміти або виражати мову через пошкодження головного мозку), опущені повіки та ненормальна хода — потенційні симптоми інсульту».

Вчені зазначають, що деякі дослідники писали про те, що імператор мав «незвичайну зовнішність», включаючи густу бороду, високе перенісся і жовте волосся. Але новий аналіз показав, що в імператора У були типові риси обличчя Східної або Північно-Східної Азії.

Раніше археологи представили модель, яка показує, як могла б виглядати найвідоміша мумія Перу. Вона відома як «Хуаніта» або «Крижана діва інків». Вважається, що мумія належить дівчинці-підлітку, яку інки принесли на поталу приблизно 500 років тому.

Источник материала
Поделиться сюжетом