Шила, щоб не плакати за домівкою. Іграшки переселенки з Миколаєва допомогли реальним тваринам
Шила, щоб не плакати за домівкою. Іграшки переселенки з Миколаєва допомогли реальним тваринам

Шила, щоб не плакати за домівкою. Іграшки переселенки з Миколаєва допомогли реальним тваринам

83-річну Ганну Іванівну вигнала з рідного Миколаєва – війна. Помикавшись якийсь час, жінка осіла в Києві, а щоб не надто сумувати за домівкою і заробити хоч якусь копійку, почала шити м'які різнокольорові мишки.

Іграшки за кілька десятків гривень продавала біля станції метро «Мінська», де її й помітили користувачі соцмереж, розповіли її історію.

Так про мишок дізналися у благодійній організації UАnimals і вирішили влаштувати своєрідну колаборацію з Ганною Іванівною. Пенсіонерка шиє мишок, UАnimals допоможуть «прилаштувати» мишок у добрі руки по 400 грн за штуку, 200 грн отримує Ганна Іванівна, а 200 - йдуть на порятунок реальних тварин.

До речі, сьогодні вже всі мишки продані, але можна зробити дозамовлення. А Ганна Іванівна поділилася з Коротко про своєю історією.

"Дома залишилося все, виїхала в чому була"

83-річна Ганна Іванівна. Фото: Uanimals

- Ганно Іванівно, як вийшло так, що з Миколаєва ви переїхали до Києва? Тут було в кого зупинитись?

– З перших днів війни, 18 березня, поїхала з Миколаєва. Я у чому була, в тому й виїхала. Спершу жила у Хмельницькому у знайомих, сиділи там у підвалах. А потім перебралася до Києва до дочки - приїхала якраз на Великдень. Вони теж переїхали спочатку до Хмельницького, а згодом до Києва. Нині живемо разом.

Хоча в Києві теж бувають ракетні обстріли, тут все ж таки спокійніше. Дзвонили знайомі з Миколаєва, розповіли, що мій будинок зачепило під час обстрілу – дочка мене поки що не пускає додому.

- Напевно, дочка давно хотіла, щоб ви переїхали?

- Звичайно, донька хотіла, щоб я переїхала: вдома небезпечно, я там одна, а мені вже 84-й рік... Що я зможу зробити вдома без сторонньої допомоги? Води не було, батареї поіржавіли, опалення треба було робити, а я там одна... Дочка наполягла, щоб я приїхала до неї. Казала: приїжджай, якось житимемо.

Удома лишилося все... Чоловік у мене помер за рік до початку війни. Як почалися обстріли, ховалась у підвалі, було дуже складно: ні електрики не було, ні свічки. У нас у Миколаєві лікарню розбомбили, потім Будинок культури, де я раніше працювала після закінчення Харківського інституту культури, вивчала народні інструменти – баян. Так і працювала на одному місці. А коли стаж виробила, розпочалися проблеми зі здоров'ям. Як настав час – пішла на пенсію. Вже на заслуженому відпочинкузайнялася іншими речами, зокрема почала шити.

“Найприємніше бачити радісні обличчя дітей”

- Напевно, шиття іграшок якось заспокоювало і допомагало відволіктися?

- Після переїзду спочатку дуже сумувала за домівкою. Все плакала, плакала, а потім почала робити мишок. Спочатку для себе, потім мишки сподобалися знайомим – згодом вирішила виходити на вулицю, щоб їх продавати.

Не завжди їх купують, бувало, продаси одну чи дві за день. Але приємно, коли люди проходять поряд, посміхаються. А коли моїм мишкам радіють дітки – на душі стає веселіше. Дехто навіть зупинявся сфотографувати.

– Мишки допомагають вам заробити на життя?

- Звісно, ​​допомагають. Спочатку їх не дуже добре брали – зараз уже трохи краще. Спершу продавала їх по 30 гривень. Зараз ми продаємо великих мишок за 50 грн, а маленьких за 35 грн.

Нещодавно підійшов до мене хлопчик Антон, схотів сфотографувати мишок. І сьогодні жінка підходила, попросила сфотографувати мишок. Чомусь людям вони сподобалися. Ось так бабуся стала популярною (сміється).

– Як вас знайшли UAnimals? Ви одразу погодилися на співпрацю?

- Вони взяли у мене приблизно 40 мишок та надіслали гроші на картку. Скільки могли – стільки надіслали. Я віддала гроші внучці, 1000 гривень перерахували на армію.

- А скільки часу йде на виготовлення однієї іграшки?

- Мишки не так вже швидко робляться... Коли здоров'я дозволяє, я трохи більше їх роблю, а коли почуваюся гірше, справа йде повільніше.

На одну іграшку йде десь година, хоча я час не засікала. Не сильно розженешся шити мишок: як кажуть, вік уже не той.

– Донька вам допомагає з виготовленням іграшок?

- Здебільшого так, бо я вже погано бачу та чую. То вона мені допомагає, то я їй допомагаю – для нас наші мишки як хобі. А взагалі дочка має роботу.

- Ну, а вдома у вас є якась тварина?

- У нас є кішечка, спочатку мишки робила для неї, але зараз кішка у внучки. Внучка працює вдома, їй нудно – тож забрала кішку у нас. Тож зараз наша кішечка живе на два будинки – то у нас, то у внучки.

Ті, хто вже купив мишку від Ганни Іванівни, кажуть, що коти від такої іграшки у захваті. Фото:Uanimals

ДО РЕЧІ

Як допомогти UAnimals та Ганні Іванівні

🐭🐭🐭Мишок Ганни Іванівни можна не тільки купити у метро, ​​але й замовити на сайті Animalism: https://animalism.shop/ - половина коштів піде на допомогу братам нашим меншим, які постраждали від військових дій. Оскільки перша партія успішно розпродана, зараз відкрито попереднє замовлення на іграшку.

Теги по теме
Животные
Источник материала
Поделиться сюжетом