Симптоми проявляються протягом пів року: чи можна вилікувати ПТСР, куди звернутися
Симптоми проявляються протягом пів року: чи можна вилікувати ПТСР, куди звернутися

Симптоми проявляються протягом пів року: чи можна вилікувати ПТСР, куди звернутися

Експерти Національної служби здоров’я України (НСЗУ) розповіли, які симптоми можуть свідчити про посттравматичний синдром і чи можна його вилікувати.

Незалежно від статі та віку

– Посттравматичний стресовий розлад або ПТСР виникає незалежно від статі та віку. Будь-яка стресова, лякаюча або неприємна подія може стати посттравматичною, – йдеться в повідомленні.

Експерти звертають увагу, сам факт травматичного досвіду не дорівнює ПТСР. Багато людей, які переживають травматичні події, мають негативні емоції, думки та спогади. Однак більшість із часом почуватимуться краще.

Зараз дивляться

Якщо ці негативні реакції не зникають і заважають у повсякденному житті, то, можливо, йдеться про ПТСР.

Симптоми ПТСР

Симптоми ПТСР можуть виникати як одразу після травматичної події, так і через тижні чи навіть місяці після події. Зазвичай з’являються протягом шести місяців після події. Вони можуть проявлятися через:

  • переживання травматичних подій;
  • гіперзбудженість;
  • дисоціативні реакції;
  • проблеми з пам’яттю та емоційною сферою;
  • порушення сну;
  • надмірну втому;
  • дратівливість;
  • головні болі.

Деякі симптоми можуть свідчити не про ПТСР, а про інші розлади. Тож у будь-якому разі перше, що потрібно зробити, це якомога швидше звернутися до лікаря.

Допомога сімейного лікаря

Можна звернутися до свого сімейного лікаря, щоб він допоміг побудувати подальший маршрут у системі охорони здоров’я, або до сімейного лікаря в тому медичному закладі, що має договір із НСЗУ за пакетом “Супровід та лікування дорослих і дітей із психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”.

Сімейні лікарі, які працюють у закладах, що надають послуги супроводу та лікування дорослих і дітей із психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги, пройшли спеціальне навчання за програмою ВООЗ mhGAP.

– Вони можуть допомогти в питаннях, що стосуються ментального здоров’я. У разі потреби відбувається перенаправлення до вузького спеціаліста – психолога, психотерапевта або психіатра, – зазначили в НСЗУ.

За словами експертів, послуга є абсолютно безоплатною, адже надається в рамках Програми медичних гарантій.

ПТСР можна вилікувати. Але лікування призначає і контролює лікар, резюмують у НСЗУ.

НСЗУ

Источник материала
Поделиться сюжетом