13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ступінь ризику: діти з ожирінням удвічі частіше хворіють на розсіяний склероз
Ступінь ризику: діти з ожирінням удвічі частіше хворіють на розсіяний склероз

Ступінь ризику: діти з ожирінням удвічі частіше хворіють на розсіяний склероз

Команда шведських учених Каролінського інституту в Стокгольмі під час дослідження з’ясувала, що діти, які страждають на ожиріння, можуть зіткнутися з більш ніж удвічі вищим ризиком розвитку розсіяного склерозу, ніж дорослі.

У чому небезпека

Розсіяний склероз може вражати головний і спинний мозок, спричиняючи низку потенційних симптомів, включно з проблемами із зором, рухом рук або ніг, чутливістю або рівновагою. Це довічне захворювання, яке іноді може призвести до серйозної інвалідності.

Зараз дивляться

Дослідження

Вчені проаналізували дані одного з найбільших у світі Шведського регістра лікування дитячого ожиріння.

Дослідницька група вивчила дані про дітей у віці від двох до 18 років, які приєдналися до реєстру в період з 1995 по 2020 рік, і порівняла їхню інформацію з відомостями про дітей у загальній популяції.

У дослідження було включено дані про більш ніж 21 600 дітей з ожирінням, які почали лікування, коли їм у середньому було 11 років, і понад 100 000 дітей без ожиріння.

Результати

За дітьми, які брали участь у дослідженні, стежили в середньому протягом шести років. За період спостереження розсіяний склероз був діагностований у 28 осіб з ожирінням (0,13% у групі) і у 58 у групі без ожиріння (0,06%).

Середній вік діагнозу розсіяного склерозу становив у середньому, коли пацієнтам було 23 роки.

Автори дослідження зазначили, що одним із наслідків ожиріння в дитинстві є те, що воно спричиняє уповільнене, але хронічне запалення, яке збільшує ризик розвитку кількох, окрім розсіяного склерозу, захворювань, як-от астма, артрит, діабет I типу і деякі форми раку.

Источник материала
Поделиться сюжетом