13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Великдень-2024: у Колізеї відбулася Хресна хода
Великдень-2024: у Колізеї відбулася Хресна хода

Великдень-2024: у Колізеї відбулася Хресна хода

У Страсну п'ятницю напередодні Великодня пройшла традиційна Хресна хода в Колізеї. Хресна дорога складається з 14 молитовних циклів (стацій), в кожному з яких згадується та чи інша мука Христа.

«У молитві з Ісусом на Хресній дорозі» – так звучить цьогоріч обрана Папою тема для роздумів, повідомляє Vatican News.

Під час кожного стояння хрест несли різні групи вірних, кожна з яких представляла різні форми життя Церкви. Серед них були: монахині, люди, що мають фінансові труднощі, сім’я, люди з інвалідністю, молитовна група, священники, жінки, які служать у сфері охорони здоров’я, мігранти, катехити, парафіяни, молодь, богопосвячені жінки, студенти університету та співробітники дієцезіального Карітасу.

Цьогорічні роздуми Хресної Дороги не містили прямих посилань на поточні події у світі, натомість були зосереджені на глибоких питаннях молитви, співчуття і прощення та завершувалися 14-ма закликами Пресвятого Імені Ісуса.

Папа Римський Франциск не зміг взяти участь у традиційній Хресній дорозі в п'ятницю напередодні Великодня. Натомість він спостерігав за богослужінням зі своєї резиденції у Домі Святої Марти. Лише за 5 хвилин до початку події, яку традиційно приймає римський Колізей, пресслужба Ватикану повідомила про те, що понтифік спостерігатиме за нею вдома.

Як пише Deutsche Welle, рішення було ухвалене в останню мить. Про це свідчить те, що для Франциска у Колізеї готували крісло та телеекран для більш зручного спостереження за служінням. Їх прибрали поспішно за декілька митей до початку церемонії. Ватикан пояснив відсутність 87-річного Папи бажанням зберегти здоров'я перед всенічним будінням у суботу та святковою месою у неділю.

У минулі роки під час Хресної ходи Папа намагався помирити Україну з Росією, чим викликав обурення українців. Зокрема, в 2022 році на Великдень Ватикан під час традиційної Хресної дороги на чолі з Папою Римським доручив уродженкам України та Росії спільно нести хрест і пояснив це бажанням примирення. Та акція викликала хвилю обурення в Україні, проте минулоріч ситуація повторилася.

Український дипломатичний корпус у Ватикані цього року звертався до спеціальної служби у апостольській столиці з проханням не влаштовувати акцію примирення українців та росіян під час традиційної Хресної дороги. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів посол України у Ватикані Андрій Юраш.

У 2023 році ситуація повторилася, але вже із хлопцями – українцем із Маріуполя та росіянином, чий батько поїхав убивати українців і закономірно загинув. 

Источник материала
Поделиться сюжетом