Ментальне здоров’я: 54% українців працюють над своїм психологічним станом з фахівцями
Ментальне здоров’я: 54% українців працюють над своїм психологічним станом з фахівцями

Ментальне здоров’я: 54% українців працюють над своїм психологічним станом з фахівцями

Майже половина українців жодного разу не зверталась за психотерапевтичною допомогою. Про це після опитування повідомляє найбільший медичний сервіс в Україні – Helsi.

Однак 54% опитаних українців мають досвід роботи з психотерапевтом. Найчастіше до спеціалістів люди зверталися з відчуттям тривоги, стресом, депресією, труднощами з адаптацією до змін та проблемами у стосунках.

Однак 46% людей, які брали участь в опитування, ніколи не користувалися послугами психотерапевта.

Зараз дивляться

Психологічна підтримка на первинці

Для того, щоб допомогти українцям впоратися з ментальними труднощами, держава впровадила послугу надання психологічної допомоги на рівні первинки.

Тепер деякі лікарі первинного рівня медичної допомоги можуть надавати психологічну підтримку. Це можливо у закладах, де діє пакет Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги.

Сімейний лікар також може визначити необхідність допомоги вузькопрофільного спеціаліста.

– Ми розробили рекомендації, як себе поводити, як самодіагностувати, як допомогти собі, щоб розв’язати проблему з психоемоційним станом, – розповів Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Чому важливо слідкувати за ментальним станом

Попри те, що психологічні проблеми залишаються актуальними для українців, спостерігається позитивна динаміка стосовно боротьби зі стресом.

Більшість опитаних, а це 24% зазначили, що приділили роботі з психотерапевтом хоча б місяць. 21% мав консультації зі спеціалістом до 6 місяців. Більше року працювали над психічним здоров’ям 14% опитуваних.

Важливо усвідомлювати, що від психологічно стану залежать всі сфери життя, тому варто слідкувати за ним та, за необхідності, звертатися до фахівців.

Helsi

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны