Уряд схвалив порядок виділення бюджетних коштів для облаштування укриттів у медзакладах
Уряд схвалив порядок виділення бюджетних коштів для облаштування укриттів у медзакладах

Уряд схвалив порядок виділення бюджетних коштів для облаштування укриттів у медзакладах

Уряд схвалив порядок виділення бюджетних коштів для облаштування укриттів у медзакладах

Найважливішими критеріями для отримання грошей на ці цілі є наближеність до фронту, співфінансування з місцевих бюджетів та введення в експлуатацію цьогоріч.

Кабінет міністрів України схвалив проєкт постанови «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах охорони здоровʼя», пише урядовий портал. Завдяки постанові визначать порядок та умови використання коштів, направлених на облаштування укриттів у медзакладах.

«Сьогодні уряд ухвалив постанову, якою визначив порядок та умови надання субвенції для облаштування укриттів у медзакладах. Пріоритет — безпека пацієнтів та медиків», - сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Субвенція спрямовується на реалізацію проєктів, повʼязаних з новим будівництвом, реконструкцією, реставрацією, капітальним ремонтом фонду захисних споруд цивільного захисту у медзакладах відповідно до чинних будівельних норм.

Для надання коштів на реалізацію проєктів слід дотриматися низки умов, серед яких:

  • проєкт має реалізовуватися в медзакладах спроможної мережі та у багатопрофільних лікарняних закладах в прифронтових регіонах;
  • реалізація проєкту має відбуватись за співфінансування з місцевих бюджетів;
  • медзаклад, де планується реалізація проєкту, ще не має таких обʼєктів або має такі, які потребують оновлення;
  • введення завершеного обʼєкта в експлуатацію має відбутися не пізніше 31 грудня 2024 року.

Переліки проєктів формують обласні військові адміністрації, Київська міська держадміністрація, які визначають їхню пріоритетність відповідно до критеріїв, серед яких:

  • територіальна наближеність медзакладів до зони активних бойових дій, тимчасово окупованих Росією територій України;
  • наявність у лікарняному закладі автономного опалення, водопостачання, джерел електропостачання;
  • наявність укладеного договору з НСЗУ за пакетами медичних послуг «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» та «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій».

Переліки проєктів затверджує МОЗ України з урахуванням рекомендацій комісії, створеної для перевірки пропозицій від обласних військових адміністрацій, Київської міської держадміністрації, а також подає до Кабміну пропозиції щодо розподілу субвенції між місцевими бюджетами.

Раніше ми писали про те, що в Україні очевидною є потреба у впровадженні вищих критеріїв, так би мовити, на перспективу. Йдеться про розробку найвищих будівельних стандартів Near Zero energy building (nZEB — будівля з рівнем споживання енергії, близьким до нуля), які будуть обов’язковими в Україні вже з 2027 року. Як спонукати уряд, міста, проєктантів і будівельний бізнес розробляти та реалізовувати такі проєкти вже зараз, щоб не шукати за кілька років додаткових інвестицій для термомодернізації таких об’єктів і робити вдвічі дорожчими будівлі, читайте в статті Анастасії Горбач «Скільки коштуватиме відбудова зруйнованих війною міст України та що треба врахувати» для сайту ZN.UA.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны