13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Революція дронів змінює війну. Якими стануть безпілотники у майбутньому?
Революція дронів змінює війну. Якими стануть безпілотники у майбутньому?

Революція дронів змінює війну. Якими стануть безпілотники у майбутньому?

Революція дронів змінює війну. Якими стануть безпілотники у майбутньому?

Зі слів експерта, багато нових технологій вже починають впроваджувати в контексті виробництва дронів.

Революція дронів у військовій справі кардинально змінює саму війну, як колись змінила війну поява вогнепальної зброї. Як змінюються безпілотники вже зараз і, якими вони можуть стати в майбутньому розповів офіцер ЗСУ, що займається виробництвом дронів та БПЛА, Юрій Касьянов у статті «Якою війна буде завтра? Що необхідно зробити, аби не програти Росії».

Так, у намаганнях подолати радіоелектронну боротьбу зв'язок із дронами зараз переводять на оптоволокно. За словами Касьянова, це рішення дієве, але воно створює безліч обмежень. Зокрема, оптоволокно може заплутатись, зачепитись за дерева. До того ж енергетика дронів, які тягають на собі котушку з оптоволокном, падає, дальність застосування й вага бойової частини зменшуються. Однак, попри це такі безпілотники заглушити не можна в принципі.

Іншим розумним рішенням щодо подолання РЕБ автор називає систему автозахоплення та супроводу цілі. Виглядає це наступним чином: оператор побачив ціль, навів на неї перехрестя прицілу або помістив ціль у рамку на екрані, натиснув кнопку захоплення і дрон сам прямує до ворога без участі оператора. І в цьому випадку жодна локальна РЕБ зможе збити безпілотник із зазначеного шляху.

Касьянов зазначив, що така технологія на маленьких легких дронах застосовується відносно недавно, тому що це все ж виходить дорого та не завжди надійно. Адже у випадку із дуже маневровими цілями майже напевно відбудеться «зрив захоплення», а отже коптер промахнеться. 

«Річ у тім, що давно відомий машинний зір, який чудово працює на настільному комп’ютері з потужною відеоплатою, на невеликому fpv-дроні з жорсткими обмеженнями за масою, енергоспоживанням і ціною ще тільки-но починають упроваджувати. Але в міру розвитку мікроелектроніки машинний зір стане обов’язковою функцією на кожному другому дроні вже за пів року, а за рік — стандартом мініатюрних бойових систем», – зазначив Касьянов.

За словами експерта, стандартом стануть не тільки захоплення та надійний супровід цілі, а й автоматичний пошук, розпізнавання цілей, ухвалення рішення про атаку цілі без участі оператора. Тобто fpv-дрони стануть справжніми дронами-убивцями, повністю автономними роботами, які матимуть штучний інтелект та зможуть самостійно ухвалювати рішення в складних бойових умовах.

Щоправда, ціна таких дронів становитиме вже 3-5 тисяч доларів за штуку, а не 500-600 доларів, як зараз. Однак, пояснив Касьянов, з огляду на їхні нові смертоносні можливості, практично стовідсоткову результативність, відсутність у системі дороговартісної людини-оператора це буде зовсім не дорого.

Такі безпілотники зовні відрізнятимуться від нинішніх fpv-дронів. Зокрема, це будуть закінчені технічні рішення з інтегрованою бойовою частиною, упаковані в герметичний і міцний транспортно-пусковий контейнер іще на заводі. За словами Касьянова, такі дрони можна буде десятками носити в рюкзаку і запускати прямо з нього, а зовсім мініатюрні помістяться і в кишені. Їх можна буде встановити на опорних пунктах, кріпити на броню бойових машин, озброювати ними вертольоти й літаки.

«Ці нові дрони — ідеальні роботи-вбивці — тісно взаємодіятимуть із усіма літаючими, повзаючими й плаваючими роботами-розвідниками для виявлення та знищення цілей. Оператору потрібно буде лише ткнути пальцем у місце на екрані, де треба знайти ціль і знищити», – пише автор.

Що стосується розвідувальних дронів, то вони, за словами Касьянова, також будуть здебільшого автономними та автоматичними. Вони «житимуть» у спеціальних боксах, у яких за допомогою вбудованих систем підтримуватиметься необхідна температура та вологість, зв’язок, заряджатимуться бортові батареї, діагностуватимуться несправності. 

Такі бокси будуть замасковані під звичайні предмети. І прямо з них дрони-розвідники вилітатимуть на бойове завдання. При чому виліт буде можливим за розкладом чи за завданням командування.

«Комусь це здається фантастикою, але такі автономні дрони вже є, їх випускають серійно, є навіть серійні українські розробки, які застосовують на комерційних об’єктах із 2020 року», – зазначив експерт.

Більшість наземних і морських дронів також перетворяться на автономні роботи. Зокрема, цілком можна уявити саморушну міну, яка перебуватиме «в сплячці» десь біля дороги, закинута туди вантажним дроном, і виповзатиме під колеса військової техніки, коли почує гул колони або окремого танка, що наближається. Касьянов запевнив, що подібні дрони вже апробовано на російсько-українській війні.

За словами автора, автономні наземні дрони:

  • переноситимуть/перевозитимуть інші дрони (і це вже є);
  • доставлятимуть боєприпаси, продукти та медикаменти (це вже працює);
  • патрулюватимуть лінію фронту й охоронятимуть тилові об’єкти (давно є); 
  • мінуватимуть місцевість (активно застосовують просто зараз);
  • розміновуватимуть місцевість (використовують уже давно);
  • застосовуватимуться в ударних, штумових, наступальних операціях замість традиційних танків і бронемашин (ось просто зараз активно застосовують).

«Автономні морські дрони місяцями чатуватимуть на ворожі бойові кораблі в глибинах моря (океану), наче морські міни, саморухомі й самонавідні. Швидкохідні морські дрони-камікадзе у зв’язці з повітряними дронами (зокрема й тими, що базуються на них) стануть здатними автономно, без участі оператора, патрулювати морські шляхи, знаходити, ідентифікувати й знищувати надводні та підводні цілі противника, завдавати масованих ударів по портовій інфраструктурі», – зазначає автор.

При цьому повітряні дрони середньої та великої дальності, на кшталт «шахедів» і «ланцетів», уже сьогодні багато в чому автономні й наділені штучним інтелектом. А в майбутньому, за словами автора, стануть ще більш досконалими й невразливими. Касьянов розповів, що такі безпілотники взагалі не боятимуться РЕБ. Сигнали супутникової навігації у дронів стануть лише допоміжним джерелом орієнтації на місцевості (в польоті), адже тоді безпілотники вже навчаться літати за мапою з використанням оптики, за зірками, орієнтуватися за сигналами мовленнєвих радіостанцій і веж мобільного зв’язку, за радіолокаційною мапою місцевості. 

«Ці технології давно відомі, багато з них відомі вже майже сто років, але тільки внаслідок мініатюризації електроніки вони скоро стануть повсюдним стандартом для невеликих дронів, так само, як оптична навігація й політ за радіолокаційною мапою місцевості стали стандартом для системи навігації крилатих ракет, а навігація за зірками — для стратегічних бомбардувальників і балістичних ракет», – пише Касьянов.

За його словами, майбутні «ланцети», як і майбутні fpv-дрони, будуть автономними роботами. Вони самостійно знаходитимуть цілі або отримуватимуть цілевказівки від дронів-розвідників, самі обиратимуть спосіб атаки цілі, модифікуватимуть тип боєприпасу просто на борту в польоті, створюватимуть звіт про виявлення й ураження цілі та відправлятимуть його на командний пункт через будь-який відповідний тип зв’язку — супутник, дрон-розвідник, наземні канали зв’язку.

Касьянов переконаний, що в Україні необхідно не лише пришвидшити виготовлення дронів, а й кардинально змінити підхід до їх розробки, закупівлі, прогнозування. Важливо правильно вкласти гроші, ресурси, можливості саме в ті дрони, які знадобляться завтра, — тоді переможете. Якщо ж цього не зробити, то не буде потрібних на завтрашній війні дронів, а отже українці програють.

Источник материала
Поделиться сюжетом