13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Україна наростила виробництво САУ «Богдана» до восьми в місяць – NYT
Україна наростила виробництво САУ «Богдана» до восьми в місяць – NYT

Україна наростила виробництво САУ «Богдана» до восьми в місяць – NYT

Україна наростила виробництво САУ «Богдана» до восьми в місяць – NYT

На початку війни в ЗСУ була лише одна установка.

Військово-промисловий комплекс України зараз виробляє вісім самохідних артилерійських установок «Богдана» щомісяця, і хоча офіційно не відомо, скільки їх виготовлено, збільшення виробництва свідчить про потенційний бум внутрішнього виробництва зброї в країні, пише The New York Times.

Видання зазначає, що на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на озброєнні ЗСУ була лише одна САУ «Богдана», а її виробництво нарощують в ключовий момент, коли російська військова машина вчетверо збільшує виробництво зброї в цілодобовому режимі, а українські війська втрачають територію на деяких ключових напрямках, як от Авдіївка.

«Загальновідомо, що Україні необхідно відновити свою національну оборонну промисловість, щоб її збройні сили протягом багатьох років не покладалися на Захід, який часом вагався надсилати складні системи озброєнь, включаючи протиповітряну оборону, танки та зброю дальноього ураження. Чи вдасться це зробити вчасно, щоб змінити траєкторію війни, яка була б ще незначнішою без додаткової військової допомоги США, ще не відомо», - зазначається в матеріалі.

Водночас  тільки за останній рік українські оборонні підприємства побудували втричі більше бронетехніки, ніж вони виготовляли до війни, і в чотири рази збільшили виробництво протитанкових ракет.

Згідно з аналізом військового бюджету України до 2030 року, проведеним розвідувальною компанією Janes, фінансування досліджень і розробок цього року зросте у вісім разів — до 1,3 мільярда доларів із 162 мільйонів доларів. Військові закупівлі підскочили до прогнозованого 20-річного максимуму майже в 10 мільярдів доларів у 2023 році порівняно з довоєнним показником приблизно в 1 мільярд доларів на рік.

Видання зазначає, що для відновлення виробництва «Богдани», Україні довелося розшукати конструкторів та інженерів зброї, деякі яких воювали на фронті, чи виконували інші військові завдання по всій Україні.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, станом на середину грудня 2023 року для ЗСУ вже виготовили близько 30 самохідних гаубиць 2С22 «Богдана». Наразі в Україні триває розробка причіпної версії цієї артилерійської системи калібру 155 мм. Вона матиме такий же ствол, але буксуватиметься вантажівкою.

Водночас обіцяний Зеленським мільйон дронів ще тільки-но почали виготовляти, а вже здається, що його геть недостатньо. Поки хтось шукає гроші та запускає виробництво "стандартних fpv-дронів, які можна збирати на кухні", на війні вже потрібні інші, технологічніші. У статті "Якою війна буде завтра? Що необхідно зробити, аби не програти Росії" Юрій Касьянов спробував систематизувати, проаналізувати та спрогнозувати еволюцію дронів для завтрашньої війни.

Источник материала
Поделиться сюжетом